BIST 9.884
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.445,71
HABER /  DÜNYA

ABD Mısır darbesi için böyle talimat vermiş!

ABD'nin Mısır'daki darbede nasıl talimat verdiğinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Abone ol

New York Times’a göre, Mısır’da darbe Mursi’nin ABD tarafından iletilen son teklifi reddetmesi üzerine kesinleşti. Öyle ki, ABD elçisiyle yapılan son konuşma sonrası bir yardımcısı toplantı odasından dışarıya şu mesajı attı: “Mother Amerika dedi ki, oyun bir saat içinde bitecek.”

New York Times, Mısır’ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı darbede ABD’nin oynadığı rolü ve son bir saatte yaşananları şöyle özetledi:

‘ARACI’ ARAP BAKAN:

Darbeye birkaç saat kala, bir Arap dışişleri bakanı Mursi’yi arayarak ‘orduyla çatışmaya son vermesi’ için ‘nihai öneri’ getirdi. Bakan, ABD’nin ‘temsilcisi’ olarak aradığını söyleyerek, görevde kalması karşılığı yeni başbakan ve yasama yetkisi bulunan bir kabine atamasını önerdi. Mursi ordunun da getirdiği bu öneriyi ‘fiili darbe’ sayarak reddetmişti; Arap bakana da aynı yanıtı verdi.

‘MOTHER AMERİKA’: Dış politika danışmanı Essam Haddad odadan çıkarak Patterson’ı arayıp yanıtı iletti. Haddad döndüğünde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’la da konuşmuştu; darbenin başlamak üzere olduğunu söyledi. Bu noktada, Mursi’nin bir yardımcısı Mısırlıların ABD için kullandığı alaycı “Mother Amerika” ifadesiyle bir arkadaşına şu mesajı attı: “Anne biraz evvel dedi ki, oyun bir saat içinde bitecek.”

“KAPIYI KİLİTLEYİN”: Mursi son günlerinde Cumhuriyet Muhafızları Sarayı’nda çalışıyor, askeri beklerken eski siyasileri anlatıyordu. Bir danışmana göre, “Her zamankinden rahattı.” O an geldiğinde, odada en son şu cümle duyuldu: “Kapıları kilitleyin.”

‘ORDUYA FAZLA GÜVENDİ’

NYT, ABD’nin darbesiz çözüm için çalışmalara aylar önce başladığını da yazdı. Buna göre Washington, muhalefeti hükümete dahil etmesini istedi, Başkan Barack Obama aralıkta Haddad’a muhalif Muhammed el Baradey veya Amr Musa’nın başbakanlığa atanmasını önerdi. Mursi bunu reddetti. Hatta Patterson Mursi’nin yardımcılarına, “Washington’daki bazılarının, İslamcı liderleri savunmam karşısındaki sabrı tükeniyor” demek zorunda kaldı. Danışmanları, Mursi’nin taviz vermemesini Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi’ye güvenmesine de bağladı. Zira Mursi neredeyse son gününe kadar Sisi’nin darbe yapmayacağından emindi.