BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

ABD Kuzey Kore savaşına ramak kaldı! Çin'den çok sert tepki

ABD ve Kuzey Kore savaşı adım adım yaklaşıyor. ABD'nin taarruz filosu Kuzey Kore yolunda...Dünya nefesini tuttu her an kimyasal silahlar patlayabilir ve 3. dünya savaşı çıkabilir. Japonya'dan sonra, Çin'den de ABD'ye destek, Kuzey Kore sert tepki geldi.

Abone ol

ABD uçak gemisi USS Carl Vinson'ın başını çektiği taarruz filosu Kore Yarımadası'na doğru yaklaşırken, Çin Savunma Bakanlığı, ülkenin Kuzey Kore sınırına 150 bin asker gönderildiği iddialarını yalanladı. Kuzey Kore'nin yakın müttefiki Çin Pyongyang yönetimini köşeye sıkıştırıyor. Dün resmi gazetesinden Pyongyang'ı uyaran ve bir hata yapmamasını isteyen Çin'den bugün yapılan uyarının tonu daha da sertti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin Kuzey Kore ile ilgili tansiyonun yükselmesi sonrası alarma geçtiği ve Pyongyang yönetimi sınırına 150 bin asker gönderdiği şeklindeki iddiaların "özensiz" üretilmiş raporlardan ibaret olduğu savunuldu. 

Çin’in ilgili konuda tavrı tekrar vurgulanan açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda ilgili tüm taraflara erken bir tarihte müzakere masasına dönmek için birlikte çalışma çağrısı yapıldı.

ÇİN'DEN AVRUPA'YA YALANLAMA

Avrupa ve ABD basınında Çin'in, Kore Yarımadası'nda tansiyonun yükselmesi nedeniyle alarma geçtiği ve sınıra 150 bin asker sevk ettiği yönünde haberler çıkmıştı. Diğer yandan Çin'in ABD'nin saldırısı durumunda ortaya çıkacak mülteci krizini önlemek için askerler ile tıbbi yardım tedariki de yaptığı öne sürülmüştü.

Kuzey Kore - ABD savaşı çıkıyor? Başkent boşaltıldı ve...

ÇOK YAKINDA ÇİN'E BOĞUN EĞECEK

Komünist Parti'nin resmi gazetesi People's Daily'de "Çok yakında Kuzey Kore Çin'in tavsiyelerine ve nükleer programın askıya alınmasına boyun eğecek. Çin etkin şekilde Kuzey Kore rejimi ve ulusunu nükleer silahlardan korumaya çalışacak. Bu Pyongyang için en iyi seçenek" satırları dikkat çekti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de, gazetecilere yaptığı açıklamada askeri güçlerle sorunun çözülemeyeceğinin altını çizdi. Bakan Yi, tarafların masaya dönebilmesi için bir yol bulunacağını söyledi.

SINIR KAPISINDA KAMYON KUYRUKLARI

Reuters haber ajansı, Kuzey Kore-Çin sınırının ana geçişinde gerilimi işaret eden birkaç sinyal olduğunu aktarıyor. İki ülkenin ticaretinin üçte ikisinin yapıldığı Dandong'daki uzun kamyon kuyrukları var, araçlar Dostluk Köprüsü'nden geçmeyi bekliyor. Reuters'a bilgi veren bölgedeki yerel tüccarlar, sınır kapısından kömür, demir, maden ve diğer kıymetli metallerin geçişine izin verilmediğini ve şu an yalnızca yiyecek, tekstil ve plastik ürünlerin ticaretinin yapıldığını söyledi.

JAPONYA: SARİN BAŞLIKLI FÜZE FIRLATABİLİR

Japonya ise, Kuzey Kore'nin sarin gazı başlıklı füzeler fırlatabileceğini duyurdu. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, parlamentoda yaptığı açıklamada "Kuzey Kore çoktan sarin gazı başlıklı füzeler ateşleme kapasitesine ulaşmış olabilir" dedi.

JAPONLAR AMERİKAN DONANMASINA KATILIYOR!

Pyongyang yönetimi geri adım atmıyor e ABD'yi tehdit etmeye devam ediyor. ABD'ye nükleer cevap verebileceğini ilan eden Kuzey Kore'den, "Bize savaş açmaya kalkarlarsa onları yeryüzünden sileriz" açıklaması geldi. ABD'nin bir donanma grubunu Kore yarımadasına göndermesinin ardından, Japonya'nın da kimi savaş gemilerini bu donanma grubuna katılmak üzere hazırladığı duyuruldu.

ABD DESTEKLENMEYECEK

The Guardian'ın haberine göre bu hamleyle birlikte Japonya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni "caydırmayı" amaçlıyor. Güney Kore'den yapılan açıklamadaysa ABD'nin "önleyici" saldırısının desteklenmeyeceği duyurulmuştu.

KİM GÖKDELENLERİN KURDELESİNİ KESTİ

Kuzey Kore'de bugün büyük bir açılış vardı ve Kim Jong-un kurdele kesti. Ryomyong Caddesi'nde açılan 70'er katlı gökdelenler, ülkenin en yüksek binaları. Açılışta çekilen en çarpıcı fotoğrafta, Kim Jong-un ve kız kardeşi Kim Yo Jong aynı karede yer alıyor.

Büyük önem verilen açılışa binlerce Kuzey Koreli katıldı. Reuters ve Associated Press (AP) haber ajanslarının çektiği fotoğraflar askerler ve sivillerin kafileler halinde açılışa geldiğini gösteriyor.

Devlet televizyonu ayrıca Kim Jong-un'un özel kuvvetlerin tatbikatını izlediğini aktardı. Haberde Kim'in özel kuvvetler düşman hedeflerini acımasızca havaya uçururken gülümsediği belirtildi.

BAŞKENTİ TAHLİYE EDİN EMRİ

Rus Pravda gazetesi, dün akşam Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un başkent Pyonyang'ın dörtte birinin tahliyesi için emir verdiğini bildirmişti. Kim'in şehri terk etmesini istediği yaklaşık 600 bin kişinin çoğu suçlular veya tek başına yaşayanlar.

Güney Kore medyası ise, Kuzey Kore'nin savaş pozisyonu aldığını yazdı. Ülkede yaşayanlar birbirlerine, evlerine, iş yerlerine ve gökyüzüne elveda diyerek sığınaklara yerleşti. Ancak devlet memurlarının görev yerlerini terk etmeleri yasaklandı.

TAARRUZ FİLOSU BİRKAÇ GÜN İÇİNDE KIYIYA ULAŞACAK

Uçak gemisi USS Carl Vinson ve diğer savaş gemilerinin birkaç gün içinde Güney Kore kıyılarına ulaşması bekleniyor. Savaş gemileri Güney Kore ordusuyla birlikte tatbikat yapacak. Japon donanması da tatbikata katılmayı planlıyor. Pentagon, ani bir manevrayla Avustralya yerine Kore Yarımadası'na doğru yol almaya başlayan gemilerin gövde gösterisi için rotalarının değiştiğini daha önce ilan etmişti.

PERŞEMBE GÜNÜ NE YAPACAKLAR?

Dünyayı alarma geçiren yeni bir gelişme ise ABD'nin nükleer silah denemesini kırmızı çizgi ilan eden açıklamaları sonrasında, Kuzey Kore yönetiminin ülkedeki yabancı basın mensuplarına 'perşembe günü büyük ve önemli bir olaya hazır olun' demeleri oldu. Bu mesaj sonrası akıllara 'nükleer silah mı' denenecek sorusu oturdu.

Genelde dış dünyaya kapılarını kapatan Pyongyang, büyük askeri silah denemeleri öncesinde basın mensuplarına çalışma izni veriyor. Ülke aynı zamanda 15 Nisan'da gerçekleşecek kurucu lideri Kim İl-sung'un 105. doğum yıldönümü gösterilerine de hazırlanıyor. Bu gösteriler genelde askerlerin resmi geçitlerine ve yeni geliştirilen silahların denemelerine sahne oluyor.

GAZETECİLER GİZLİ BİR YERE GÖTÜRÜLDÜ

Kuzey Kore'de bulunan yabancı gazeteciler devlet yetkilileri tarafından sabah çok erken saatlerde otellerinden alınarak bilinmeyen bir yere götürüldüklerini sosyal medya hesaplarından paylaştılar. Gazeteciler yetkililerin cep telefonlarını kapatmalarını istediklerini de bildirdiler.

TRUMP: ÇOK GÜZEL BİR TELEFON ALDIM

Bölgede keskin şekilde artan tansiyon, Çin ve ABD arasındaki diplomasinin de yoğunlaşmasına neden oldu. Washington'dan gelen ilk sinyaller ise, Pyongyang yönetimine karşı önceliğin ekonomik yaptırımlar olacağı yönünde. Geçen hafta Başkan Donald Trump'la Florida'da bir araya gelen Çin lideri Xi Jinping, dün mevkidaşını bu kez telefonla aradı. ABD lideri Trump, görüşmeyi "Dün gece Çin liderinden Kuzey Kore'nin tehditleriyle ilgili çok güzel bir telefon aldım" diyerek değerlendirdi. Çin lideri Xi, görüşmede Kuzey Kore'de barışçıl bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha vurguladı, tansiyonun düşürülmesi ve diplomatik çözüm çağrısı yaptı.

KUZEY KORE'Yİ DURDURMAK İÇİN BİR AN BİLE TEREDDÜT ETMEYECEĞİZ

Dün Fox Business kanalında yayınlanan 'Mornings with Maria' adlı programa katılan ABD lideri Trump ise, Kuzey Kore'yi durdurmak için tereddüt etmeyeceklerini bir kez daha ilan etti. Uçak gemisi USS Carl Vinson'ın başını savaş gemilerini bölgeye gönderdiklerini hatırlatan Trump, bölgede denizaltılarının da bulunduğu mesajını verdi.

TRUMP : KORE BELASINI ARIYOR

ABD Başkanı, dün de Twitter hesabında "Kuzey Kore belasını arıyor. Eğer Çin yardım etmeye karar verirse, bu harika olur. Eğer yardım etmezse, biz onlarsız bu problemi çözeceğiz" diye yazmıştı. Fox Business kanalında ise Kuzey Kore'yi durdurmak için tereddüt etmeyeceklerini bir kez daha ilan etti. Uçak gemisi USS Carl Vinson'ın başını savaş gemilerini bölgeye gönderdiklerini hatırlatan Trump, bölgede denizaltılarının da bulunduğu mesajını verdi.

Kim Jong büyük olay olacak demişti Pyongyang'dan ilk görüntüler

Kim Jong-Un'un seks skandalları bakire kızları toplayıp...