BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD İran korkusunu paraya çevirdi

‘İran tehdidini’ sürekli gündemde tutan ABD, bölgedeki güvenlik endişelerini de paraya tahvil etti.

Abone ol

‘İran tehdidini’ sürekli gündemde tutan ABD, bölgedeki güvenlik endişelerini de paraya tahvil etti. Washington, Riyad’a 60 milyar dolarlık silah satacak. 

İran’ın nükleer programının Ortadoğu için başlıca tehdit olduğunu ve engellenmesi için gerekirse askeri müdahalede bulunacağını belirten ABD, bölgedeki başlıca müttefiki Suudi Arabistan ile tarihinin en büyük silah anlaşmasını imzalamaya hazırlanıyor.

Financial Times, Kongre kaynaklarına dayandırdığı haberde, Riyad’a 60 milyar dolar değerinde silah satılmasını öngören anlaşmanın Kongre’nden fazla bir itirazla karşılaşmadan geçmesinin beklendiğini yazdı. Anlaşma Suudi Arabistan’a, 84 F15 savaş uçağı satılmasını, ayrıca Blackhawk ve Apache helikopterleri verilmesini öngörüyor. Ortadoğu’daki güç dengesini değiştirecek silah satışlarına şiddetle karşı çıkan İsrail’in son anlaşmalara fazla ses çıkarmaması manidar bulunuyor.

Körfez ülkeleri sıraya girdi

İran’ın bölgedeki nüfuzunun artmasıyla silah talebinde patlama yaşanırken, Suudi Arabistan’ın ardından Kuveyt, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın da, milyar dolarlık silah satışı için ABD ile görüşmeye başladığı belirtiliyor.