BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD hazinesinden borç 'önlemleri'

Maliye Bakanı Geithner 200 milyar dolarlık tasarruf sağlayacak muhasebe önlemleri alacaklarını söyledi. Başkan Obama da tatilini yarıda kesip 'mali uçurum' konusunda uzlaşı sağlanması için Washington'a uçtu.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama ülkenin sürüklendiği ‘mali uçuruma’ engel olabilmek için Hawaii’deki tatilini yarıda kesip Washington’a uçtu.

Mali uçurumla ilgili uzlaşı sağlanamaz ve gereken tavizler verilmezse, 1 Ocak’ta vergi artırımı ve kesintilere gidilecek. Uzmanlar böyle bir durumda ülkenin ekonomik durgunluğa sürüklenebileceğini ön görüyor.

Diğer yandan, Amerika Birleşik Devletleri'nde hazine yetkilileri, alınılabilecek borç miktarı için belirlenen tavanı federal yönetimin aşmaması için adımlar atacaklarını açıkladı.

Hazine Bakanı Timothy Geithner, federal kamu borç toplamının 16 trilyon 400 milyar dolarlık tavan değerine çıkmasını önlemek için 200 milyar dolarlık bir dizi muhasebe önlemi alacaklarını söyledi.

ABD yönetimi böyle bir adımı "mali uçurum" olarak anılan durumu ortaya çıkaracak şekilde bir dizi bütçe uygulamasının 1 Ocak 2013'de yasalar uyarınca son bulacak ya da yürürlüğe girecek olması nedeniyle atıyor.

Daha önce uygulanmaya başlanan vergi indirimlerinin yürürlüğü 1 Ocak’ta sona erecek; keza, federal yönetimin en fazla 16 trilyon 400 milyar dolar borçlanabileceğini öngören yasal düzenleme de.

ABD Kongresi'nin üst meclisi olan senatoda Demokrat Parti'nin; alt kurul olan temsilciler meclisinde ise Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunluğu bulunuyor.

Maliye Bakanı Geithner, muhasebe önlemleri almamaları halinde borç sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getiremediklerini ilan etmek zorunda kalacaklarını ifade etti.

Başkan Obama'nın Cumuhuriyetçi Partili liderler ile görüşmesi bekleniyor.

Uzmanlar, mali uçurumla ilgili uzlaşmaya varılamamasının ABD'nin küresel piyasalarda zarar görmesine ve ABD ekonomisinin durgunluğa sürüklenmesine yol açabileceğini belirtiyor.

Analistler, vergi indirimleri ve federal borçlarla ilgili bahar aylarına kadar sürecek kısa bir vade için anlaşma olabileceği görüşünde.