BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.440,53
HABER /  GÜNCEL

27 Aralık 2012 Basın Özeti

Financial Times Türkiye-AB ilişkilerini baş makalesinde tartışırken Independent Mısır'da "devrime ihanet edildi" diyen Mısırlılara katılmıyor.

Abone ol

İngiliz gazetelerinin uluslararası haberler sayfalarında Suriye Jandarma Genel Komutanı'nın muhalefet saflarına katılması öne çıkan haberler arasında bulunuyor.

Haber, siyasi ağırlıklı beş gazetede de aktarılıyor ve Suriyeli Tümgeneral Abdülaziz Şalal'ın Beşar Esad yönetimine yönelik suçlamaları öne çıkarılıyor.

Times ve FinancialTimes Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın Noel tatilini kısa tuttuğunu, "mali uçurum" olarak anılan birkaç gün gün sonra yürürlüğe girecek ya da yürürlükten kalkacak düzenlemelerin olumsuz etkilerini ifade eden kriz durumuyla ilgili görüşmeler yapacağını belirtiyor.

Türkiye-AB ilişkileri FT'de

FinancialTimes Türkiye-AB ilişkilerini baş makalesine taşıyor.

Gazete tam üyelik müzakerelerinin 2005'te başladıktan sonra durma noktasına geldiğini, bunun Ankara ve Avrupa'daki başkentlerde belli siyasi çevrelerin kısa erimli çıkarlarına hizmet ettiğini ifade ediyor.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun mayıs ayında "pozitif gümdem" başlığı altında bir girişim başlattığını hatırlatan gazete, "Bunun ötesine geçilmeli." diyor.

Gazete, "pozitif gündem"in çerçevesini, terörle mücadele, ticaret, enerji, vizeler, dış politika olarak hatırlatıyor... ama bu girişimin daha ziyade görüşmelerin tıkanıklığının ayıbını örtecek bir incir yaprağı gibi kaldığını yazıyor.

"Alınacak en kötü karar..."

Financial Times, Türk ve Avrupalı liderlerin somut adımlar üzerinde anlaşabileceğini ama atılmaması gereken bir adım varsa onun da görüşmeleri askıya almak ya da hepten iptal etmek olduğunu dile getiriyor.

"Pratik somut adımlar atma konusunda anlaşma olursa, bu..." diyor gazete "ilişkilerin en iyi seviyeye getirilmesi konusunda bir irade beyanı olarak görülür."

Böyle bir adımın üzerinde durabileceği bir zemin olduğunu yazan Financial Times, 2011'de iki taraf arasında 120 milyar euroluk ticaret yapıldığını, AB kaynaklarının Türkiye'deki doğrudan yabancı yatırımların yüzde 75'ini oluşturduğunu belirtiyor.

Hizmet sektörlerinin entegre edilmesi gerektiğini söyleyen Financial Times, bu sektörün Türkiye ve AB ekonomilerinin ana üretim dilimini oluşturduğunu anlatıyor.

Türkiye'nin şikayeti

Avrupa Birliği'nin üçüncü taraflarla serbest ticaret görüşmeleri yaparken tek taraflı hareket etmesinin Türkiye'de rahatsızlık yarattığını anlatan gazete Avrupa hükümetlerinin bu şikayeti dikkate alması gerektiğini yazıyor.

Financial Times, Türkiye'nin de üzerine düşenler olduğunu söyleyip "Ankara, telif haklarının Gümrük Birliği anlaşmasındaki hükümlerine uymalı, ticaretteki tarife dışı engelleri kaldırmalı." diyor.

Gazete, Türkiye kamuoyunun AB konusunda gönlünü çelecek çok az az adımın vize uygulamaının gevşetilmesi kadar etkili olacağını, AB'nin vize uygulamasının Türkiye vatandaşlarının ziyaret, eğitim ve çalışma imkanlarını kısıtladığını yazıyor.

AB'nin Türkiye ile ilgili vize politikasının miyadını doldurduğunu yazan Financial Times, görüşünü desteklemek için birliğin Arnavutluk ve Bosna için 2011'de aldığı vize kararını hatırlatıyor.

"Türkiye de" diyor gazete "buna karşılık, Yunanistan'a kaçak göçmen geçişini engelleme sözü verip Avrupa Birliği'ne yardımcı olabilir."

"Mısır'da devrim kaybedilmedi"

Independent, Mısır'da muhaliflerin "Devrime ihanet edildi" eleştirilerine de gönderme niteliği taşıyan baş makalesine "Mısır'da devrim daha kaybedilmedi" başlığını atıyor.

Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin üzerinden iki sene bile geçmediğini anlatan gazete, Müslüman Kardeşler'in uzun yıllar siyaseti gölgedeki köşelerde yürüttükten sonra iktidar olgusuna alışkın olmadığını yazıyor. Gazete, "Ordu darbe yapmadı... Seçmen kütükleri oluşturuldu, seçimler genel olarak öngörüldüğü tarihlerde yapıldı; uygun düşmeyen seçim durumları sürecin bütününü itibarsızlaştıracak şiddette olmadı." diyor ve "Gerçek bir politika evriliyor" değerlendirmesini yapıyor.

İlk Yahudi "yerleşim üniversitesi"

Guardian, İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria'daki yerleşim merkezlerindeki ilk üniversiteyi yüksek öğrenim sistemine entegre etmeye karar verdiğini duyuruyor.

Guardian'daki haberde, Batı Şeria'dan sorumlu olan ordu komutanının yakın geçmişte statüsü yükselen bir okula üniversite belgesini dün onayladığını belirtiliyor.

"Savaşa Karşı Olan Asker Aileleri öfkeli"

DailyTelegraph gazetesi İngiltere'nin Irak'ta savaşa girişini değerlendirmesi beklenen raporun iki yıl gecikme ihtimalinin savaşa karşı gruplaşan asker ailelerini öfkelendirdiğini duyuruyor.

Savaşta çocuklarını kaybeden ailelerin kurduğu Savaşa Karşı Asker Aileleri grubunun tepki vermesine yol açan gelişmeyi haberleştiren Daily Telegraph, eski Başbakan Tony Blair'in özel mesajları üzerindeki "gizliliğin" gecikmeye yol açtığını haber geriyor.

Gazete, raporun öngörülen tarihten iki sene sonra bir ihtimal 2014'de yayımlanacağını haber veriyor.

Dersimiz twitter...

Guardian gazetesi İngiltere'deki bir okulda 13-14 yaşlarındaki öğrencilere twitter dersleri verilmeye başlandığını, öğrencilere nelerin kişilerin şahsiyetlerine hakaret ya da küfür anlamına geleceğinin anlatıldığını aktarıyor.

Haber "Bugünkü dersimiz çocuklar: Ne twitlediğinize dikkat edin!" başlığını taşıyor.