BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97
HABER /  GÜNCEL

ABD, Haseke'de YPG'ye 50 ton silah indirdi!

CNN'in haberine göre ABD, Suriye'nin kuzeyindeki Haseke bölgesinde YPG'ye 50 ton cephane indirdi.

Abone ol

Amerikan askeri nakliye uçaklarının, Suriye'nin kuzeyinde Haseke bölgesine dün gece 50 ton cephane indirdiği bildirildi.

Haseke, Kürt savunma gücü YPG ve YPJ ile Arap müttefiklerinin kontrolündeki bir bölge ve Cizire kantonu adı verilen yönetim biriminin parçası.

CNN'in haberinde silah ve cephanenin dün YPG ve YPJ ile resmen ittifakını açıklayan Suriye Arap Koalisyonu'na iletildiği, bu grubun güvenilirliğinin ABD tarafından kontrol edilmiş olduğu da kaydediliyor.

Suriye Arap Koalisyonu içinde IŞİD'e karşı YPG ile birlikte çarpışan Cayş el Tuwar, Burkan el Fırat, El Sanadid ve El Cezire Tugayları gibi küçük milis grupları var.

CNN'in haberine göre, savaş uçaklarının eşlik ettiği C-17 nakliye uçaklarının ulaştırdığı 112 balya silah ve cephane, Obama yönetiminin eğit-donat sonrası muhalif gruplara yardım için alternatifler arama sürecinin ilk adımı olarak görülüyor.

İndirilen balyalarda küçük silah ve cephane ile el bombası gibi malzemeler bulunduğu kaydediliyor.

Henüz resmi açıklama yapılmadığı için adının gizli kalmasını isteyen bir Amerikalı yetkili CNN'e haberi doğruladı ve "Bütün balyalar dost güçlerin eline geçti" dedi.

Bu gruplar özellikle Burkan el Fırat başta olmak üzere bir süredir IŞİD'e karşı YPG-J birlikte savaşıyorlar.

'SURİYE DEMOKRATİK GÜÇLERİ'

Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'le savaşan Kürt gücü YPG-J, Arap gruplardan oluşan Suriye Arap Koalisyonu ve Süryani Askeri Konseyi, dün ortak bir bildiriyle Suriye Demokratik Güçleri'nin kuruluşunu duyurdu.

Bildiride bu grupların ortak askeri bir yapı ile demokratik özyönetim hedefledikleri ilan edildi.

Açıklamada "Ülkemiz Suriye'nin içinden geçtiği aşamanın hassasiyeti ve askeri ve siyasi cephelerde yaşanan hızlı gelişmeler, Kürtler, Araplar, Süryaniler ve tüm diğerlerinin, bütün Suriyelilerin bir araya geldiği bir askeri gücü gerekli kılmaktadır" denildi.

Suriye'nin kuzeyi Rojava'da, Afrin, Kobani ve Cizire bölgelerindeki Kürt savunma güçleri YPG ve YPJ zaten aynı bölgede yaşayan Süryanilerin oluşturduğu askeri konsey ile birlikte hareket ediyordu.

Suriye Arap Koalisyonu diye anılan şemsiye örgütlenme içinde ise açıklamaya göre Cayş el Tuwar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları adlı gruplar bulunuyor.

FİİLİ İTTİFAK RESMİYET KAZANIYOR

Fransız haber ajansı AFP ve Reuters ajansları, açıklamayı "fiilen varolan ittifakın resmiyet kazanması" olarak tanımlıyorlar.

ABD'nin eğit-donat projesinden vazgeçtiğini bildirmesini izleyen açıklamayı AFP "Yeni oluşum IŞİD'e karşı mücadelede ABD için yeni bir ortak adayı olabilir" diye yorumlamış.

Washington zaten IŞİD'e karşı yürüttüğü hava saldırıları kapsamında YPG-J ile işbirliği yapıyor.

Reuters ajansı da haber-yorumunda YPG'nin şu ana kadar Suriye'de ABD'nin IŞİD'e karşı yürüttüğü hava saldırılarındaki en etkili ve başarılı ortağı olduğunu yazıyor.