BIST 10.089
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.405,34
HABER /  DÜNYA

ABD gazeteleri buluşmayı nasıl gördü?

Başbakan Erdoğan ile Başkan Obama arasında Beyaz Saray’da yapılan görüşmeleri değerlendiren ABD’li gazeteler, görüş ayrılıkların sürdüğünü belirttiler.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında Beyaz Saray’da yapılan görüşmeleri değerlendiren ABD’li gazeteler, özellikle İran ile ilgili farklı yaklaşımlara vurgu yaptı.

Wall Street Journal, “Türkiye, İran’a yatırımlara karşı çıkıyor” derken “Sayın Obama’nın Türkiye’ye övgülerine rağmen, ABD yetkilileri, Ortadoğu’daki kilit konulara ilişkin Washington ile Ankara arasında önemli görüş ayrılıklarının sürdüğünü kabul ediyorlar” görüşünü dile getirdi.

Christiyan Science Monitor ise, “ABD’nin Türkiye’nin bazı dış politika yönelişlerini sorguladığı”nı öne sürdüğü haberinde ABD’nin Türkiye ile ilgili “başlıca kaygıları” arasında Tahran ile gelişen ilişkilerinin bulunduğunu kaydetti.

İngiliz Financial Times ise, “İran'a ilişkin anlaşmazlığa rağmen Obama (Türkiye ile) bağları derinleştiriyor” diye yazdı.

Bu arada Washington Post gazetesi, internet sayfasında Erdoğan ve Obama’nın görüşmelerinin ardından basına yaptıkları açıklamaların ve kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri yanıtların deşifresini de yayımladı.

WSJ: “ORTADOĞU KONULARINDA ÖNEMLİ GÖRÜŞ AYRILIKLARI SÜRÜYOR”

ABD’nin borsa çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal ise, “Türkiye, İran’a yatırımlara karşı çıkıyor” başlığını kullandığı haberinde Erdoğan’ın Obama ile görüşmesinde İran konusunda diplomasi yollarıyla çözüm bulunması için daha çok zamana ihtiyaç olduğunu savunduğunu kaydetti. Gazete şöyle devam etti:

“ABD yetkililer, Ankara’nın Tahran ile gelişen ekonomik ve diplomatik bağları nedeniyle ve Sayın Erdoğan’ın Ortadoğu’daki büyük etkisi nedeniyle İran’a baskı için uluslar arası bir konsensüsün tesis edilmesi konusunda Türkiye’yi merkezi bir oyuncu olarak görüyor.”

Türkiye’nin aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olduğuna işaret eden gazete, Erdoğan’ın Washington ile Tahran arasında “arabulucu” yapmayı önerdiğini de kaydetti.

WSJ, Obama Yönetiminin Türkiye’yi İran’a ek olarak, başta Irak ve Afganistan olmak üzere bölgedeki bir dizi güvenlik sorunlarının çözümü için çok önemli bir müttefik olarak gördüğünü belirtirken Obama’nın Türkiye’yi Afganistan’a bin 750 askeri konuşlandırdığı için övdüğüne de dikkat çekti.

Obama’nın ayrıca Türkiye’yi, ABD ile İslam dünyası arasındaki çatlakların giderilmesi konusunda da “kilit bir ortak” olarak gördüğü vurgulandığı haberde “Sayın Obama’nın Türkiye’ye övgülerine rağmen, ABD yetkilileri, Ortadoğu’daki kilit konulara ilişkin olarak Washington ile Ankara arasında önemli görüş ayrılıklarının sürdüğünü kabul ediyorlar” diye yazdı.

CSM: “ABD TÜRKİYE’NİN BAZI DIŞ POLİTİKA YÖNELİŞLERİNİ SORGULUYOR”

ABD’nin büyük gazetelerinden Christian Science Monitor ise, Obama ve başkalarının Tahran konusundaki sabırları tükenmeye başladığı bu dönemde Erdoğan’ın İran sorununun çözümü için tek yolun diplomasi olduğunu söylediğine dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

“Sayın Erdoğan, ABD’nin NATO ittifakının nüfusu çoğu Müslüman olan tek üyesinin bazı dış politika yönelişlerini sorguladığı bir dönemde Beyaz Saray’da Sayın Obama ile öğle yemeğine oturdu.”

ABD’nin Türkiye ile ilgili “başlıca kaygıları” arasında Tahran ile gelişen ilişkilerinin bulunduğunu öne süren gazete, Obama Yönetimi’nin ayrıca Türkiye’nin, Afganistan’a muharip asker göndermeme kararını gözden geçirmesini de istediğini yazdı.

CSM, Obama’nın Türkiye’nin İran’ı diplomatik çözüme yanaşmasını sağlamada önemli bir oyuncu olabileceğini söylemekle birlikte İran’ın müzakere masasına oturmasını sonsuza dek bekleyemeyeceğini de ifade ettiğine dikkat çekti.

Erdoğan’ın İran ziyareti ve dini lideri Hamaney ile bölgesel sorunların çözümünü görüşmesinden “zaten rahatsız” olan ABD’nin Türkiye’nin Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nda İran ile yapılan oylamada çekimser kalmasının iyice “canı sıktığı”nı da kaydetti.

Haberde Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan sıkıntıların da ABD için kaygı verici olduğu da vurgulandı.

FT: “İRAN'A İLİŞKİN ANLAŞMAZLIĞA RAĞMEN”-

İngiliz Financial Times gazetesi ise, “Obama, Ankara ile bağları derinleştiriyor” başlıklı haberinde “Başkan Obama, Ankara’nın, Ortadoğu politikası için taşıdığı önemin bir işareti olarak ve İran gibi konularda iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen ABD’nin Türkiye ile bağları derinleştireceğini söyledi. Obama Beyaz Saray’da Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte iki hükümetin yer alacağı, ticarete yönelik bakanlar düzeyindeki yeni bir çalışma grubunun detaylarını açıkladı” diye yazdı.