BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD elçisi üçlü mekanizmayı övdü

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Chris Hill, güvenlik konularında Türkiye'nin aldığı tavrı beğendiğini söyledi.

Abone ol

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Chris Hill, güvenlik konularında Türkiye, ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizmanın, "sadece bazı PKK unsurlarının Türkiye'ye yönelttiği tehdidin azaltılmasını sağlamadığı, ayrıca Türkiye ile Irak arasında bu konulardaki güvenlik işbirliğini de geliştirdiğini" söyledi.

ABD Barış Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda konuşan Hill, Türkiye'nin Irak'ta olumlu yönde çok aktif rol aldığını ifade etti.

Türkiye-Irak ilişkileri ve Türkiye'nin bu ülkeye katkılarına dair bir soruya cevabına, Türkçe "teşekkür ederim" diyerek başlayan Hill, "Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik en yakın işbirliği yaptığım kişilerden biri. Birlikte çok çalışıyoruz ve Irak ile iyi ilişkiler konusunda ortak diplomatik ve stratejik hedefleri paylaşıyoruz" dedi.

"Irak'taki seçim yasası konusunda çok zor anların yaşandığı dönemlerde Murat Bey ve ben, yasanın çıkabilmesini sağlamak için birlikte çalışıyorduk" ifadesini kullanan Hill, "Büyükelçi Özçelik ile birlikte, çeşitli kaygıları bulunan, Türkmen, Sünniler dahil her kesimden Iraklı siyasetçilerle temas kurmada da çok güzel çalışma yürüttüklerini" söyledi.

"Güvenlik işbirliği gelişti"

Irak'taki ABD Kuvvetlerinin Komutanı Ray Odierno'nun birkaç hafta önce Ankara'yı ziyaret ederek, PKK teröristlerinin sınır ötesi faaliyetlerinin getirdiği zorluklar konusunda Türk muhataplarıyla görüşmeler yaptığını hatırlatan Hill, Irak'ın kuzeyindeki bazı güvenlik meseleleriyle ilgili olarak Türkiye, ABD ve Irak olarak üçlü mekanizmada birlikte çalıştıklarına dikkati çekti.

Hill, "Bu mekanizma yoluyla sadece, bazı PKK unsurlarının Türkiye'ye yönelttiği tehdidin azaltılmasında başarılı olmakla kalmadık, en önemlisi, Türkiye ile Irak arasında bu konularda bir güvenlik işbirliği gelişti. Bence bu, Türkiye'ye, Türkiye'nin çıkarlarına ve açıkçası Irak'a kalıcı kazançlar sağlayacak bir şey" dedi.

Türk petrol şirketlerinin sadece Kürt bölgelerinde değil, tüm Irak'ta faaliyet gösterdiğini ve her gün kamyonlarca Türk malının Irak'a giriş yaptığını hatırlatan Hill, Türkiye'nin Irak ile ilişkisinin önceki yıllara göre çok daha iyi olduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla tüm bunlar, Türkiye açısından, bölgedeki pozisyonunu güçlendirmesine katkı sağlayacak daha önemli bir ilişki türü anlamına geliyor. Birçok olumlu taraf görüyoruz ve Türk dostlarımızla ve müttefiklerimizle yakından çalışmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Kerkük meselesi

Hill, Kerkük meselesine dair bir soru üzerine de, "Türkiye'nin, bu konuda müzakere edilmiş bir çözüme ihtiyaç olduğu yönündeki görüşümüzü paylaştığını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili geçen yılki BM raporunda çözüm önerilerinin dile getirildiğini anımsatan Hill, "önceden bir çözümle ortaya çıkmak yerine, çözümü sağlayacak bir sürecin desteklenmesinin" taşıdığı önemi dile getirdi.

"Türk hükümetinin oradaki denklemin bazı parçalarında, örneğin özellikle Türkmenler üzerinde etkili olabilecek kapasiteye sahip olduğunu biliyorum" diyen Hill, bir komşu ülkedeki zorlu bir konunun barışçıl biçimde çözümünün Türkiye'nin çıkarına olduğuna işaret etti.

Hill, "Kerkük meselesinin nasıl çözüleceğini tabii ki bilemem. Ancak şunu söyleyebilirim; bu meselenin Kerkük bölgesindeki tarafların konsensüsünü alan ve taraflarca kabul edilebilir bulunan, barışçıl biçimde çözümü için çok uğraşıyoruz ve gelecek aylarda da bu konu üzerinde sıkı çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Irak'ta seçimlerin ardından yeni hükümetin kurulmasının aylar sürebileceğini de ifade eden Hill, ABD'nin Ağustos sonuna kadar bu ülkedeki tüm muharip askerlerini çekmeye kararlı olduğunu bildirdi.

Hill, "Yeni hükümetin kurulması sadece haftalar değil, aylar sürebilir. Gerçek test, kazananların tepkisinde değil, kaybedenlerin sonuçları nasıl kabul edeceği konusunda olacak. Bir demokrasinin kalitesi kaybedenler tarafından belirlenir" dedi.

Hill ve Odierno, bugün ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından da kabul edildi.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, görüşmede siyasi, ekonomik ve güvenlik alanındaki gelişmeler ele alındı, seçimlere geniş katılımın sağlanmasının önemi üzerinde duruldu ve Iraklıların ulusal birlik çabalarına ABD'nin verdiği destek yeniden teyit edildi.