BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

YÖK'e bir katsayı darbesi daha

Önce Danıştay katsayı düzenlemesini iptaletti. Sonra YÖK iptalin iptalini istedi. Ve Danıştay'dan son karar geldi.

Abone ol

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, YÖK'ün farklı katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı reddetti.

KATSAYI BİLMECESİ

YÖK, ilk önce meslek ve genel liseler arasındaki katsayı farkını kaldırmış ve eşit katsayı düzenlemesi yapmıştı. Danıştay ise bu uygulamanın yürütmesini durdurdu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bu kararın gerekçesinde, idarenin katsayı konusunda yapacağı düzenlemede ölçülülük ilkesini dikkate alması gerektiği belirtilerek, ?Ölçülülük ilkesi dikkate alınarak

belirlenecek olan katsayı, temel ilkeleri açıklanan eğitim sisteminin örgütleniş biçimindeki bütünlüğü bozmamalı, alan/bölüm, mesleki eğitim, genel lise eğitimi gibi ayrımları ve yargı kararlarını geçersiz kılacak

 YÖK İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAMAYA KARARLI

YÖK Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Danıştayın YÖK'ün itirazını reddetmesinin ardından gazetecilerin ''Katsayı oranlarındaki değişiklik dışında yeni bir düzenleme olacak mı?'' sorusuna, ''Yok olmayacak'' yanıtını verdi.

Gazetecilerin, ''Yeni uygulamaya ilişkin formülünüz hazır mı?'' sorusu üzerine Şimşek, ''Gayet tabii'' dedi.

''Katsayı oranlarında değişiklik dışında yeni bir düzenleme olacak mı?'' sorusuna, Şimşek, ''Yok olmayacak'' yanıtını verdi.

Şimşek, ''Katsayı oranlarında yine makas ile ilgili bir düzenleme mi yapılacak?'' sorusunu, ''Muhtemelen'' diye yanıtladı.

Eski sisteme dönülmesinin mümkün olmadığını söyleyen Şimşek, ''Yeni düzenleme ile ilgili kararın Genel Kurul toplantısında alınacağını, bunun dışında açıklama yapmanın doğru olmadığını'' ifade etti.
nitelikte olmamalıdır? denildi.

SEMBOLİK KATSAYI FORMÜLÜ
Eşit katsayı düzenlemesinin iptalinin ardından YÖK bu kez farklı bir formül buldu. YÖK, Danıştay'ın eşit katsayının yürütmesini durdurma kararının ardından farklı katsayı uygulamasına sembolik bir uygulamayla geri döndü. Katsayıda makas iyice daraltıldı ve alan içinde 0,15, alan dışı tercihte ise 0,13 olarak belirlendi.

İstanbul Barosu Başkanlığı, YÖK'ün bu yeni kararının da iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün yeni kararının, iki, üç ve dördüncü maddelerinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Kararın ikinci maddesi, ?AOBP'nin 0.15 ve 0.13 katsayıları ile çarpılmasını? öngörüyordu. Kararın üçüncü maddesi, öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,05 ile çarpımı sonucunda bulunan puanın toplam puana ayrıca ekleneceğini, dördüncü maddesi ise Meslek Yüksek Okullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarına açık öğretim programlarına ve meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarına YGS puanları esas alınarak yerleştirme yapılacağını düzenliyordu.