BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  GÜNCEL

ABD donanmasını Asya-Pasifik'e kaydırıyor

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, deniz kuvvetlerine bağlı savaş gemilerinin çoğunluğunun 2020 yılına dek Asya-Pasifik bölgesinde konuşlandırılacağını açıkladı.

Abone ol

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, deniz kuvvetlerine bağlı savaş gemilerinin çoğunluğunun 2020 yılına dek Asya-Pasifik bölgesinde konuşlandırılacağını açıkladı.

Asya'daki yeni ABD stratejisine ışık tutan açıklamasında, Panetta, Amerikan donanmasının yüzde 60 kadarının bu bölgeye sevkedileceğini kaydetti.

Singapur'daki bölgesel güvenlik toplantısında konuşan Panetta, donanmanın Asya-Pasifik bölgesine kaydırılmasının, Çin'in sahip olduğu gücü kontrol altında tutma amacını taşımadığını söyledi.

Pekin yönetimi daha önce, ABD'nin Asya-Pasifik bölgesinde varlığını tırmandırmasından hoşnut olmadığını açıklamıştı.

Geçen Kasım ayında, Başkan Obama, Asya-Pasifik bölgesinin, Amerikan güvenlik politikasının "başlıca önceliği" olduğunu söylemişti. Obama'nın sözleri, bölgedeki tek güç olmaya çalışan Çin'e yönelik açık bir meydan okuma olarak yorumlanmıştı.

Savunma Bakanı Panetta, "Donanma, halen Pasifik ve Atlas Okyanusu arasında yarı yarıya dağıtılmış haldeki güçlerini, 2020 yılına dek yüzde 60 oranında Pasifik'e sevkedecek. Bu sevkiyata 6 uçak gemisi, kruvazör, destroyeri, savaş gemisi ve denizaltılarımızın çoğunluğu dahil olacak" dedi.

Savunma Bakanı Panetta, ABD'nin bölgede müttefikleriyle birlikte yürüttüğü eğitim tatbikatlarını da sayıca artırmayı ve boyutlarını genişletmeyi hedeflediğini söyledi.

Leon Panetta, ABD'nin bütçe sorunlarının ve askeri kesintilerin, yapılması planlanan bu konuşlandırma değişikliğini durdurmayacağını; Savunma Bakanlığı'nın beş yıllık bütçe planlarında bu hedeflere erişilmesi için gereken paranın bulunduğunu söyledi.

Panetta, bölgedeki Amerikan donanmasının pekiştirilmesinin Pekin ile Washington arasında gerginlik yaratacağı görüşlerini reddederek bu yılın sonlarına doğru Çin'i ziyaret edecğini kaydetti.