BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,85
ALTIN 2.446,68
HABER /  DÜNYA

Balkanlar'da 100 yıl sonra bir ilk

Karadağ'da 1912 yılında kapısına kilit vurulan Fatih Medresesi, Türkiye'nin katkılarıyla 100 yıl sonra ilk defa mezun veriyor.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Balkanlar'da önemli işler yapıldığını, Osmanlı'dan kalan pek çok ecdat yadigarı eserin restore edilerek hizmete açıldığını belirtti.

Bozdağ, çeşitli ziyaretler için geldiği Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Balkanlar'da TİKA tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin soru üzerine Bozdağ, Balkanlar'da TİKA tarafından önemli işler yapıldığını ifade etti. Bir yandan ecdat yadigarı eserler restore edilip halkın hizmetine sunulurken diğer yandan kalkınma ve eğitim yardımları yapıldığını vurgulayan Bozdağ, ''Diğer yardımlarla beraber Balkanlarla olan ilişkimiz daha da güçlü hale geliyor'' diye konuştu.

Sadece Karadağ'da değil, Balkanlar'daki diğer bölgelerde de önemli faaliyetler yürütüldüğüne dikkati çeken Bozdağ, şöyle devam etti:

''Prizren'de Sinan Paşa Camisi TİKA tarafından restore edildi, hizmete açıldı, Üsküp'teki Mustafa Paşa Camisi... Osmanlı'dan kalan pek çok ecdat yadigarı eser restore edilerek hizmete açıldı. Bugün de Karadağ'dayız. Karadağ'da Tuzi'de, Balkanlar'daki en büyük Osmanlı şehitliği var ve bakımsız bir vaziyetteydi. Burayla ilgili TİKA tarafından bakım-onarım yapıldı ve orası düzgün bir hale getirildi. Orada bir cami var, şehitlik camisi olarak biliniyor. Caminin de restorasyonu yapıldı. Bunlar Müslümanların çok değer verdiği, Türkiye'deki herkesin de çok değer verdiği eserler.''

''100 seneden sonra kapı yine açılıyor''

Sultan Fatih Medresesi diye bilinen medresenin de yine TİKA tarafından 2008 yılında restore edildiğini ve burada eğitimin başladığını hatırlatan Bozdağ, bugün ilk mezunlarını verecek medresedeki törene katılacağını söyledi.

Sultan Fatih Medresesi'nin önemli olduğunu ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

''Oranın şöyle bir önemi var; Fatih Medresesi en son mezunlarını 1912'de vermişti. Yani 1912 yılında kapısına kilit vurmuş, kapanmış, aradan 100 yıl geçtikten sonra ilk defa mezun veriyor. 100 sene geçtikten sonra kapı yine açılıyor. Bu tarihi anı yaşamak için Türkiye'den geldik. Oradan mezun olan öğrencilerimizi tebrik edeceğiz, bir takım takdimlerde bulunacağız. Bu açıdan da son derece tarihi ve anlamlı bir hizmetin sonuçlarını beraber görme imkanımız olacak. Fatih Medresesi buradaki Müslümanlar açısından çok önemli.''

İmam hatip liselerinin Balkanlar'da medrese olarak bilindiğine işaret eden Bozdağ, ''Baktığımızda Bosna Hersek'te de medrese olduğunu görüyoruz, Kosova'da da aynı, Makedonya'da da. Şimdi Karadağ'da da var. Burada medrese denildiğinde lise düzeyinde eğitim veren kurum akla geliyor. Fatih Medresesi Türkiye'deki imam hatip düzeyinde eğitim veren bir kurum. Buralarda medrese, Türkiye'deki imam hatip okullarına tekabül ediyor'' diye konuştu.