BIST 9.722
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.425,26
HABER /  EKONOMİ

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi belli oldu

Bakanlığın 2015 mali yılı için istediği bütçede Orta Doğu, terörle mücadele ve demokrasiye geçişin desteklenmesine yönelik politikalar göze çarpıyor

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'ye sunduğu 2015 yılı bütçe teklifinde, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) için istenen bütçe 46,2 milyar dolar oldu.

Federal bütçenin yaklaşık yüzde birine denk gelen Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesinde en büyük harcama kalemlerinden birini 7 milyar dolarla Orta Doğu ve Kuzey Afrika işleri alıyor. Bütçe teklifinde Israil ve Ürdün’e sağlanacak güçlü desteğe vurgu yapılırken, Tunus, Mısır, Libya ve Yemen gibi ülkelerdeki dönüşüm destekleniyor.

Suriye krizi sonucu ortaya çıkan insani sorunların ve ihtiyaçların giderilmesi ve çevre ülkelere olan etkinin azaltılması amacıyla 1,1 milyar dolarlık kaynak ayrılan bütçede, 430 milyon dolar da  Suriye muhalefetinin desteklenmesi ve demokratik geçiş için gerekli reformların yürütülmesi için harcanacak.

Afganistan, Pakistan ve İran ile ilgili programlar için istenen toplam 5,1 milyar doların geçen yıllardan daha az bir tutar olduğunun vurgulandığı bütçede ABD’nin ulusal güvenliği açısından Afganistan ve Pakistan’ın istikrar ve kalkınmasının önemine işaret ediliyor. Afganistan’daki güvenlik gücünün giderek Afgan hükümetine devredilmesinin ABD için ciddi bir tasarruf kaynağı olduğu belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın Mısır için istediği kaynak 241 milyon dolardan 200 milyon dolara düşürülürken, yeni iş sahası yaratmayı hedefleyen özel sektor yatırımlarının desteklenmesi ön plana çıkıyor.

Bakanlık uluslararası örgütler ve barış gücü operasyonları için 4,8 milyar dolarlık kaynak ayırırken, Somali,  Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ne yönelik faaliyetler özellikle vurgulanıyor. Orta Doğu hariç terörizmin önlenmesi, uyuşturucu ticareti, insan ve silah kaçakçılığıyla mücadele kapsamında kullanılmak üzere Bakanlık Kongre’den 1,3 milyar dolarlık ödenek istiyor.