BIST 10.003
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.438,76
HABER /  GÜNCEL

ABD büyükelçisinden çarpıcı PYD açıklaması

ABD Büyükelçisi John Bass, Suriye'de PYD'nin kantonlaşma çabasına sıcak bakmadıklarını ve birleşik Suriye istediklerini söyledi.

Abone ol

ABD Büyükelçisi John Bass, Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan'a konuştu.

PYD VE YPG OLMAMALI

-Şunu vurgulamak isterim ki; sınırın güney tarafında, operasyona dahil olan gruplar içerisinde PYD veya YPG’nin bulunmaması gerektiğine inanıyoruz. DAEŞ’i Kilis ve Cerablus arasındaki bölgeden püskürtmeyi amaçlayan bu operasyonda, PYD ve YPG’nin, bu alanı kontrol etmek amacıyla düzenlenen operasyonların bir parçası olmaması gerektiğine inanıyoruz.

PYD İLE İLGİLİ BAKIŞIMIZ OLDUKÇA ÖRTÜŞÜYOR BİRLEŞİK SURİYE İSTİYORUZ

-Aslında bence iki hükümetin PYD ile ilgili bakış açılarında oldukça örtüşen noktalar var. ABD, siyasi süreçten nasıl bir Suriye çıkarsa çıksın, bu Suriye’nin birleşik bir Suriye olması gerektiğini düşünmektedir. Gelecekte dini, etnik, veya ideoloji temelli otonom bölgelere bölünmüş bir Suriye’yi desteklemiyoruz. Ve daha önce de belirttiğim gibi, Türkiye’nin, PYD’nin Kilis ile Cerablus arasındaki bölgeyi kontrolü altına alması ve Suriye’nin kuzeybatısı, orta kuzeyi ve kuzeydoğusunda kontrolü altında olan bölgeleri birleştirmesine yönelik endişelerini oldukça önemsiyoruz. Bu nedenle de, Suriye’nin kuzeybatısında faaliyet gösteren Suriyeli muhalif grupların bu bölgenin kontrolünü sağlamak için yürüttüğü operasyonlara destek vermek amacıyla beraber çalışmayı sürdüreceğiz.

OTONOM BÖLGELERİ DESTEKLEMİYORUZ

-Daha önce de söylediğim gibi, bütün Suriyeliler bunun ülkelerinin ve vatandaşlarının yararına olduğu konusunda hemfikir olmadıkları sürece, Suriye içerisinde otonom bölgeler yaratılmasını desteklemiyoruz. Ve DAEŞ’e karşı operasyonların Suriye’nin belirli bölgelerindeki nüfus yapılarını değiştirmeye izin verdiği yönündeki bir anlayışı da desteklemiyoruz. Çatışmalar sonucu yerinden edilen insanların kendilerini güvende hissettiklerinde evlerine ve toplumlarına dönebilmelerinin çok önemli olduğuna inanıyoruz.