BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.394,05
HABER /  GÜNCEL

ABD borç krizinde uzlaşmaya doğru

ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, devleti borçlarını ödeyemez durumun eşiğine getiren siyasi krizi çözmek için anlaştı. Gözler, Temsilciler Meclisi ve Senato'da yapılacak oylamalarda.

Abone ol

Amerikan federal hükümetini borçlarını ödeyemez duruma getirebilecek bütçe krizini aşmak için Kongre'de geceli gündüzlü süren pazarlıklar meyve veriyor.

Bir senatör, Cumhuriyetçi ve Demokrat grup liderlerinin bir plan üzerinde anlaştığını duyurdu.

ABD hükümetine verilen borçlanma yetkisinin süresinin dolacağı gece yarısına kadar, planın Kongre'nin iki kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi ve Senato'da onaylanması bekleniyor.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında dün sağlanan uzlaşma Temsilciler Meclisi'nde tıkanmıştı.

Senatörden müjde

Eğer Kongre 16,7 trilyon dolarlık borç limitini yükseltmeyi Perşembe gününe kadar onaylamazsa, ABD'nin borçlarını ödeyemez duruma gelmesi riski doğacak.

Federal hükümete tanınan yasal borç tavanının yükseltilmesi ve hükümete bağlı birçok kurum ve kuruluşta işlerin askıya alınmasına yol açan bütçe anlaşmazlığı konularında kıran kırana pazarlıklar günlerdir devam ediyor.

Nihayet, Senatör Kelly Ayotte, Senato'daki Cumhuriyetçilerin ve Demokratların bir plan üzerinde anlaştığını açıkladı.

Ayotte, planın hızlıca yasallaşması için önce Temsilciler Meclisi'nde oylanabileceğini sözlerine ekledi.

Cumhuriyetçi ve Demokrat kanatlar arasında dün bir uzlaşma oluştuğu umudu Temsilciler Meclisi'nde planın çökmesiyle sönmüştü.

Fitch uyarısı

Önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, Amerikan hükümetinin AAA olan kredi derecesini indirebileceği uyarısında bulundu.

Kongre'deki siyas tıkanıklık New York borsasına da 133 puanlık bir değer kaybıyla yansıdı.

Aralarında IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin de yer aldığı önde gelen ekonomistler, ABD'nin piyasalara borçlarını ödeyememesi gibi bir durumun küresel ekonomiyi tümüyle olumsuz etkileyeceği uyarılarında bulunuyor.

Son olarak Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin borç tavanının yükseltilmesi ve federal yönetimin yeniden günlük faaliyetlerine dönmesi konusundaki teklifini reddetti.

Sıkı pazarlıklar

ABD Başkanı Barack Obama, geçirdiği sağlık reformundan tavizler yapmasını bekleyen Cumhuriyetçi siyasetçilerin bu yöndeki taleplerini reddediyor.

Senato’nun Pazartesi günü açıkladığı ve Temsilciler Meclisi’nin Salı günü ayrıntılarını duyurduğu plan uyarınca, hükümete Ocak ayı ortasına kadar para sağlanması ve Şubat ayına kadar da borç tavanının yükseltilmesi öngörülüyor. Böylece, bütçe üzerinde anlaşmaya varılması için taraflara zaman tanınmış olacak.

Senato’nun planı, şirketler ve işçi sendikaları tarafından sağlık hizmetleri için her işçi başına ödenen vergilerin iki yıllığına ertelenmesini öngörüyordu.

Temsilciler Meclisi de, yasalar çerçevesinde sağlık sübvansiyonlarının sürdürülmesi için kullanılan bazı vergilerin ertelenmesi önerisinde bulunmuştu.

Her iki teklif de sağlık sigortası satın alma amacıyla sübvansiyon talep eden Amerikalıların gelir denetimine tabi tutulmasını öngörüyordu.

Obama'nın bir yardımcısı, hükümet faaliyetlerinin durduğu bir zamanda Cumhuriyetçilerin "fidye almaya çalıştığını" söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Amy Brundage, Temsilciler Meclisi’nin planının, hükümeti kepenk kapatmaya zorlayan Cumhuriyetçilerin muhafazakâr 'Çay Partisi' kanadını tatmin etme amaçlı bir girişim olduğunu belirtti.