BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.412,39
HABER /  DÜNYA

ABD bölük pörçük

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki bölünmüşlük tavan yaptı.

Abone ol

ABD Başkanı George W. Bush, yılda bir kez Kongrede yaptığı, ülkenin durumunu özetleyen "Birliğin Durumu" konuşması, Kongrenin Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti arasındaki bölünmüşlüğünü iyice su yüzüne çıkardı.

Bush'un Başkan sıfatıyla yaptığı son "Birliğin Durumu" konuşmasında daha çok iç politikaya yönelik söylemiyle dikkati çekti.

Kongrede çoğunluğu ele geçiren Demokrat Partililerin, Bush'un konuşmasını sık sık ayağa kalkarak alkışlarla kesen Cumhuriyetçi Partililere katılmadığı görüldü. "First Lady" Laura Bush'un, ikiz kızları Barbara ve Jenna'nın arasında oturarak izlediği konuşma esnasında, Kongre binasında, İçişleri Bakanı Dirk Kempthone dışında bütün kabine üyeleri, Federal Yüksek Mahkemesi üyeleri ve Genelkurmay yetkilileriyle Kongre üyeleri yer aldı.

Kempthone, yine geleneksel bir uygulama çerçevesinde, konuşma esnasında olası bir terörist saldırıya karşı, ülkede düzenin devamı için Kongre binasında yer almadı.

Seçim yılı ve partilerin başkan adayı seçme yarışı dolayısıyla gözler, Demokrat Partili Illinois Senatörü Barack Obama ve New York Senatörü Hillary Clinton'daydı.

Parti adaylığı için çekişmeli bir yarış sergileyen iki liderin, aynı sırada, aralarında çok az bir mesafe olmasına rağmen bütün gece el sıkışmamaları dikkati çekti.

Liberal sol görüşün kuvvetli temel taşı olarak görülen ve daha önce Clinton'lara yakın duran senatör Ted Kennedy'nin bu seçimde partiden başkan adaylığı için siyah senatör Barack Obama'yı destekleyeceğini açıklaması ve Bush'un "Birliğin Durumu" konuşması sırasında, Obama'nın yanında oturması da ilgi çekti.