BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.532,10
HABER /  GÜNCEL

ABD, bin Ladin 'muhbiri' doktor için kaygılı

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonda CIA'ye istihbarat sağlamakla suçlanan Pakistanlı doktorun güvenliğinden endişe ettiğini söyledi.

Abone ol

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonun hazırlıkları sırasında CIA'ye istihbarat sağlayan Pakistanlı doktor için endişe duyduğunu söyledi.

Dr. Şikal Afridi, bin Ladin'in yaşadığı Abbutabad kentinde CIA'nin desteğiyle bir aşı programı uygulamakla suçlanıyor. Pakistan'da bir komisyon Afridi'nin ''vatana ihanet'' suçlamasıyla yargılanması gerektiğine hükmetmişti.

Leon Panetta ise, CBS televizyonuna verdiği mülakatta Afridi'nin tutuklanmasının bir hata olduğunu belirterek, Pakistanlı hekimin baskın konusunda çok yararlı bilgiler verdiğini söyledi.

Afridi 2 Mayıs 2011'de düzenlenen operasyonun hemen ardından tutuklanmıştı.

Şikal Afridi, Abbutabad kentinde sahte aşı programıyla DNA örnekleri toplayarak Amerikalıların el Kaide liderinin gerçekten de bu kentte olduğunu doğrulamasına yardımcı olmakla suçlanıyor.

Afridi'nin bin Ladin ya da ailesinden DNA örnekleri alınıp alınmadığı bilinmiyor.

Pakistan operasyonun egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini savunmuştu.

Panetta, Afridi'nin tavrının Pakistan için ihanet olmadığını kaydederken, İslamabad ile Washington'un terörle mücadelede ortak bir hedefleri olduğunu vurguladı ve ''Teröre karşı bir eyleme girişen bir kişiye yönelik bu tür tavırların Pakistan adına bir hata olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Washington, Afridi'nin serbest bırakılmasını ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamasına izin verilmesini istiyor.

Bin Ladin'in Abbutabad'da kaldığı bina, Pakistan Askeri Akademisi'ne sadece bir kaç yüz metre uzaklıkta bulunuyordu.