BIST 10.744
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.504,14
HABER /  GÜNCEL

Dündar'dan din dersi kaldırılsın talebi

Din dersinin kaldırılmasını isteyen Can Dündar'ın bugünkü yazısı, dindar kesimlerin eleştiri oklarını üzerine çekecek

Abone ol

Milli güvenlik dersinin kaldırılmasını samimi bulmayan Milliyet yazarı Can Dündar, din dersinin de kaldırılmasını istedi. Dündar'a göre ders, demokrat bireylerin yetişmesine ve özgür düşünmeye engel oluyor.

Milli güvenlik dersinin kaldırılması kararı sonrası eğitimde 'sırada hangi dersler var?' tartışması başladı. Beden eğitimi ve inkılap dersinin kaldırılması talebine Dündar da, din dersiyle katıldı.

MAHALLE BASKISI

Din derslerinin Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği'nden esinlendiğini savunan Dündar, Avrupa Konseyi'nde üye 47 ülkeden sadece 5'inde zorunlu tutulduğuna dikkat çekiyor. Yazar dersin neden seçmeli olmasının zor olduğunu da köşesinde anlatıyor:

"Malum; “mahalle baskısı...” Bu devirde, din dersine girmeyen bir çocuğa pek iyi gözle bakılmayabilir."

12 EYLÜL'DE ZORUNLU HALE GELDİ

Din dersinin CHP icadı olduğunu yazan Dündar hassas konunun tarihçesini veriyor:

1935-1948 arası okullarda din dersi yoktu.
Biraz yaklaşan seçimlerin telaşı, biraz da irticaa karşı dini doğru öğretme kaygısıyla İnönü hükümeti, ilkokul 3. sınıftan itibaren din dersleri koydu.
12 Eylül’de bu derslerin zorunlu hale getirilmesiyle dinin tırmanışına biraz daha ivme kazandırıldı.
“Din” derken elbette “İslam”ı kastediyoruz; bu derslerde dünya dinlerinin, farklı mezheplerin, değişik inançlara saygının öğretilmesini beklemek, milli güvenlik dersinden vicdani ret eğitimi beklemek kadar safdillik olurdu.
Nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Alevilerin şikâyeti üzerine din derslerinde Sünni İslam pratikleri öğretildiğini tescilledi ve “dersler çoğulcu, eleştirel, nesnel bir nitelik taşımıyor” dedi.
Bu karardan sonra din dersi kitaplarında bazı tadilatlar yapıldı; ama şikâyetler dinmedi."

ÖZGÜR DÜŞÜNCEYE ENGEL

Dündar muhafazakar kesimlerin şimşeklerini üzerine çekecek bir yazıyla yazısını noktalıyor. Din dersinin modern biyolojiyle çeliştiğini savundu. Dersin neleri engellediğine ilişkin sıraladığı gerekçeler çok tartışılacak:

"Diyorlar ki:
“Milli güvenlik dersleri, hedeflenen demokratik eğitim ile çelişiyordu.”
Doğru...
Ama ne yazık ki çoğu zaman din dersleri de modern biyoloji eğitimiyle çelişiyor.
Bu müfredat ve onu uygulayan çoğu din hocası, tartışan, sorgulayan, özgür düşünceli, demokrat bireyler yetiştirilmesine mani oluyor.
Hıristiyan ve Musevi çocukların din derslerinden muaf tutulması, ayrımcılığı okullara sokuyor.
Zaten “zorunlu” ifadesi, “Dinde zorlama olmaz” hükmüyle çelişiyor.
Mademki, 12 Eylül’ün izlerini silmeye çalışıyoruz, onun en ünlü eserlerinden “zorunlu din dersleri”ni de silinecek izler listesine katmamız gerekmez mi?"