BIST 10.899
DOLAR 32,18
EURO 34,98
ALTIN 2.453,32
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Görünmezlik dalgası gerçek oldu

Görünmezlik hayaline bir adım daha yaklaşıldı. ABD'li bilimadamları üç boyutlu bir nesneyi görünmez yaptı

Abone ol

Bilimadamları görünmezlik dalgasını bularak hayali gerçek yaptı. A.B.D.'li bilimadamları bilim dünyasında heyecan yaratan bir ilke imza atarak üç boyutlu bir nesneyi görünmez kılmayı başardılar.

Şimdilik sadece belirli bir dalga boyunda gerçekleştirilen deneylerde camdan bir boru görünmez yapılabildi.

Görünmezlik şu aşamada sadece elektromanyetik alanın mikrodalda frekansında mümkün olabiliyor ancak bilimadamlarının herhangi bir nesneyi görünmez yapabilme çalışmaları devam ediyor.

YENİ BİR TEKNİK

Teksas Üniversitesi'ndeki bilimadamları tarafından geliştirilen bu yeni teknik, "New Journal of Physics" dergisinde yayınlandı.

ABD'li bilimadamları ışığın dağılımında kendine özgü niteliklere sahip olan plazmonik meta maddeler kullandılar. Bu maddeler günlük yaşamdaki maddelerin tam tersi şekilde ışığın yolunu değiştiriyor. "New Journal of Physics" adlı dergiyi yayımlayan İngiliz Fizik Enstitüsü'nden (IoP) Prof. Andrea Alu "Görünmezlik peleriniyle cismin dağıtım alanları örtüştüğünde birbirlerini karşılıklı olarak söndürüyorlar" şeklinde konuştu.

Bu yöntemle fizikçiler silindiri 3,1 megahertz büyüklüğündeki frekansa sahip mikrodalgalar için görünmez hale getirebildi. Araştırmacılar nesneye hangi açıdan bakılırsa bakılsın deneyin tam bir başarı ile sonuçlandığını vurguluyor. Prof. Alu "Prensipte bu teknik, görülebilir ışık için de kullanılabilir. Ancak görünmez kılınabilecek nesnenin büyüklüğü ışığın dalga boyuna bağlı" diye konuştu.

Görünür ışık, mikrodalgalara göre çok daha kısa bir dalga boyuna sahip olduğu için bu yolla sadece metrenin milyonda biri büyüklüğündeki (mikrometre) nesneler görünmez hale getirilebiliyor.