BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.394,86
HABER /  GÜNCEL

AB zirvesinde euro bölgesi tartışılıyor

Avrupa Birliği liderlerinin Brüksel zirvesinde, euro bölgesinin geleceği tartışılıyor. Yunanistan başbakanı Papandreu, güçlü kararlar alınmasını istedi.

Abone ol

Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği liderleri bölgeyi etkisi altına alan borç krizinden çıkışın yollarını arıyor.

Değerlendirilen seçenekler arasında 614 milyar dolarlık kalıcı ve genişletilmiş bir kurtarma fonu ile ortak ekonomi politikaları üzerine bir sözleşme de var.

Böyle bir sözleşme, üyelerin birbirlerinin temel ekonomi politikaları üzerine daha fazla söz sahibi olmasını sağlayacak.

Böylece tüm ülkelerin daha sıkı mali politikalar uygulayacağı umuluyor.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu da, Avrupa'nın para piyasalarını sakinleştirmek için "güçlü kararlar" alması gerektiğini söyledi.

Papandreu, "euro bölgesindeki kriz çerçevesinde, biz ekonomik programımızı uyguluyoruz ancak piyasaların sakinleşmesi için Avrupa'nın güçlü kararlar almasına ihtiyacımız var" dedi.

Ancak BBC'nin ekonomi muhabiri Nigel Cassidy, Libya'daki sorunun da önemli bir tartışma konusu olduğu zirveden kesin bir karar çıkmayabileceğini söylüyor.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bazılarının borç oranları ile ilgili süregelen kaygılar, geçtiğimiz günlerde borç faizlerinin tekrar yükselmesine neden olmuştu.

Kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceği düşünülen ülkelerden biri olan İspanya'nın bu hafta kredi notu düşürülmüştü.