BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bakan Yıldız'a göre artışlar spekülatif

Enerji Bakanı Taner Yıldız, akaryakıttaki artışın spekülatif olduğunu söyledi

Abone ol
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol fiyatlarındaki artışın nedeninin Kuzey Afrika'da yaşanan olaylardan ziyade spekülatif olduğunu söyledi. 

Partisinin il başkanlığıca düzenlenen ''Türkiye Buluşmaları'' toplantısına katılmak üzere Kastamonu'ya gelen Yıldız, Valiliği ziyaret etti. Vali Bektaş'tan brifing alan Yıldız, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 

Yıldız, petrol fiyatlarındaki artışla ilgili soru üzerine, dünyanın yıllık petrol üretiminin 86 milyon varil olduğunu, Libya'da üretilen petrol miktarının ise 1.6 milyon varil olduğunu belirtti. Yıldız, şunları söyledi: 

''Bunun yüzde 25'inde kesinti meydana geldi. Dolayısıyla Kuzey Afrika'daki bu hareketliliğin yüzde 1'den daha düşük bir miktarda, arza etkisi oldu. Fakat fiyatlara yüzde 10'dan daha fazla yansıdı. Bu talep dengesinden kaynaklanmıyor. Geçen hafta Riyad'da 86 ülkenin enerji bakanlarıyla yaptığımız toplantıda Suudi Arabistan ve OPEC ülkeleri istenmesi halinde kendilerinin 4 milyon varil daha fazla üretim yapabileceklerini belirtti. Ben bu fiyatların biraz spekülatif amaçlarla arttırıldığı kanaatindeyim'' diye konuştu. 
Orta ve uzun vadeli bakıldığında petrol fiyatlarındaki artışın hem üretici ülkelere hem de tüketici ülkelere yaramadığının görüldüğünü ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: 
''Çünkü bunun ticarette sürdürülebilir olması lazım. Dünyada global krizden sonra büyümeye çalışan ülkelerin, çok lokomotif bir ana katkısı sağlayacak enerji hammaddesi bulunması lazım. Bu açıdan üretici ülkelerin de bu fiyat artışına sıcak bakmadığını da orada gördüm. Tüketici alışkanlıkları değişiyor ve hemen kendini kapatıyor. Ben ümit ediyorum ki, bu durum Kuzey Afrika'daki gelişmeler bittikten sonra tekrar gerileyecek. Türkiye'de malum petrol ve doğalgaz ihtiyacının yüzde 93-95'ini ithalattan karşılıyor. Bu nedenle hem yerli kaynaklarımızla alakalı çalışmalarımız devam edecek, hem de petrol aramalarımız devam edecek.''

Bakan Yıldız, Karadeniz'deki petrol aramalarına ilişkin, doğalgaz ve petrolle ilgili Karadeniz'deki çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirterek, ''İnebolu'da, Sinop'ta, Sürmene'deki ve Doğu Karadeniz'deki petrol aramalarımız devam edecek'' dedi. 

''JAPONYA'DAKİ DEPREM BİRAZ SIRA DIŞI''

Yıldız, Japonya'da meydana gelen 8,9'luk depremin oldukça büyük olduğunu dile getirerek, ''Japonya Başbakanı uluslararası çağrıda bulundu. Dünyanın 3. büyük ekonomisi açısından önemli. Geçen ay gittiğimizde dünyanın en büyük nükleer santralini ziyaret ettik. Sinop'ta da Japonya ile anlaştığımız takdirde nükleer santral kurma çalışmamız ciddi bir boyut kazandı. Orta nokta bulunduğunda anlaşma yapılacak. Akdeniz'de Rusya Federasyonu'yla Karadeniz'de de anlaştığımız takdirde Japonya ile çalışacağız. Japonya'daki deprem biraz sıra dışı bir deprem büyüklük itibariyle. Bunun sonuçlarını mühendislerimiz irdeliyor'' diye konuştu.