BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.428,14
HABER /  GÜNCEL

AB vizesi ne zaman kalkıyor? AB Türkiye kararı

AVRUPA Birliği Türkiye'ye vize uygulamasını Ekim 2016 tarihinde kaldırıyor. Türkiye vatandaşları AB ülkelerine bu tarihten itibaren vizesiz gidebilecek.

Abone ol

Avrupa artık Türkler için de vizesiz oluyor. Tarih belli oldu. Türkiye vatandaşları Avrupa'ya Ekim 2016 tarihinden itibaren vizesiz girebilecek. BRÜKSEL'de gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi sonrasında alınan kararlar açıklandı.

AB-Türkiye Zirve kararlarında, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde 17'nci fasıl olan ekonomik ve parasal politikanın 14 Aralık'ta açılacağı kayıt altına alındı.

Zirvede ayrıca AB Komisyonu'nun bazı fasılların açılması için hazırlıklarını 2016'nın ilk çeyreğinde tamamlaması kararlaştırıldı. 

TÜRKİYE'YE 3 MİLYAR EURO PARA

Kararlarda, AB Komisyonu ve üye ülkelerin katkılarıyla Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için başlangıç olarak 3 milyar euro mali destek sağlanacağı belirtildi.

Brüksel'de yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde onaylanan metinde, AB ve Türkiye'nin ortak zorlukların üstesinden gelinmesinin önemini ele aldıkları belirtilerek tarafların üyelik sürecinin yeniden canlandırılmasına karar verdiği vurgulandı.

VİZE 2016 YILINDA NE ZAMAN KALKIYOR?

'Türkiye gerekli koşulları sağlarsa, vize uygulaması 2016'da kalkabilir'
Bildirinin 5. maddesinde ise vize muafiyeti konusuna yer verildi. AB Komisyonu'nun mart ayında vize muafiyeti konusundaki ikinci raporunu yayımlayacağı belirtilen metinde, "AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın Haziran 2016'dan itibaren tamamen uygulanabilir olacağı" ifade edildi. Anlaşmanın uygulanması ve şartların yerine getirilmesi durumunda Komisyon'un, üçüncü raporunu sonbaharda yayımlayarak, "Türk vatandaşlarının Ekim 2016'da vizesiz olarak Schengen ülkelerine seyahat edebilmeleri için" vize muafiyeti sürecinin tamamlanmasını sağlayabileceği ifade edildi. 

SURİYELİ SIĞINMACILAR KARARI

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için finansman sağlanması da kararlarda yer aldı. Belgede, "AB, başlangıç olarak 3 milyar euro kaynak sağlayacak" denildi. Yük paylaşılması olarak nitelenen desteğe dair gelişmeler ışında yeni değerlendirmeler yapılacağı ifade edilen metinde, böylece daha fazla fona da kapı aralandı. 

Bildiride, Türkiye'nin 15 Ekim'de kabul edilen Ortak Eylem Planı çerçevesinde, uluslararası korumaya ihtiyacı olmayan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmiş olan düzensiz göçmenlerin geri kabul edilmesi ve ardından geldikleri ülkelere gönderilmesi kayda alındı.

Tamamını oku: http://tr.sputniknews.com/turkiye/20151129/1019343864/turkiye-avrupa-birligi-zirve.html#ixzz3sx0SIUTJ