BIST 9.066
DOLAR 32,31
EURO 35,12
ALTIN 2.293,70
HABER /  GÜNCEL

İtalyan bakandan Türkiye itirafı

İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Türkiye'nin 2005-2007 yılları arasında birliği alınmamasının Fransa ve Almanya'nın suçu olduğunu söyleyerek tarihi bir fırsatın kaçırıldığını söyledi.

Abone ol

İTALYA Savunma Bakanı Roberta Pinotti'den tarihi Türkiye itirafı! Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'nin üyeliğe kabul edilmemesinin tarihi bir hata olduğunu ifade eden İtalyan Bakan, yeni süreçle birlikte yeni bir fırsatın kapılarının yeniden aralandığını söyledi.

İtalyan SkyTg24 haber kanalına gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Bakan Roberta Pinottiye, basın özgürlüğü başta olmak üzene hakların uygulanması konusunda Türkiye ile AB arasında büyük çelişkilerin bulunduğunu söyledi. Pinotti, bu farklılıkları değiştirmek için ne yapılması gerektiği hususunda ise şunları ifade etti;

"Türkiye konusunda tarihi bir hata yaptık. Türkiye AB'ye girmeyi güçlü bir şekilde istediği zaman, bu durduruldu; özellikle Sarkozy Fransası ve Almanya tarafından. Bu 2005-2007 yılları arasındaydı. Şimdi bu fırsat kapısı yeniden açılıyor.

"TÜRKİYE GİBİ GÜÇLÜ BİR ÜLKE..."

Türkiye gibi bölgede büyük bir güç olan bir ülke karşısında Avrupa olarak diyalogla mı yoksa kendimizi ilişkilerin daha zor olduğu bir durumun içine itmekle mi daha ilgiliyiz? Ben, farklı durumlarla başa çıkmayı öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum.

AB'NİN ORTAK SAVUNMA POLİTİKASI OLMALI

Bugün yeni bir fenomenle, köktendinci terörizmle karşı karşıya olduklarını kaydeden 54 yaşındaki Bakan, AB'nin ortak bir savunma politikası olmamasının eksikliğinin altını çizerek, Bugün, Avrupa askeri gücünü hayal etmek istesek, bunu hayata geçirmek için gerekli normlara sahip değiliz dedi.

TÜRKLER AB'YE GİRİYORSA BİZ ÇIKALIM

İtalyan Bakandan Türkiye itirafları gelirken AB'nin kararına aşırı sağcı İtalyan parti Kuzey Ligi'nin lideri Matteo Salvini'den tepki geldi. Salvini, dünkü AB- Türkiye zirvesinin ardından Twitter'dan şu iletiyi paylaştı:

“Göçmenler için Avrupa'dan Türkiye'ye 3 milyar euro'luk bir hediye. Bazıları da aynı Türkiye'nin AB'ye girmesini istiyor. Onlar giriyorsa BİZ ÇIKALIM.”