BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.501,04
HABER /  GÜNCEL

AB ve Almanya: Yunanistan'da kemer sıkmaya devam

Avrupa Birliği ve Almanya, AB/IMF kaynaklı kurtarma paketi koşullarını yerine getirmesi konusunda Yunanistan'a uyarıda bulundu.

Abone ol

Avrupa Birliği ve Almanya, AB/IMF kaynaklı kurtarma paketi koşullarını yerine getirmesi konusunda Yunanistan'a uyarıda bulundu.

Yunanistan'ı siyasi bir belirsizlik içine iten seçimlerde, halk kemer sıkma karşıtı söylemlerde bulunan partilere yönelirken, eski koalisyon hükümetinin partileri Yeni Demokrasi ve Pasok toplam oyların üçte birinden daha az oy aldı.

Hükümeti kurma görevini üstlenecek olan Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras'ın, koalisyon hükümetine katılacak parti bulmakta zorlanacağı belirtiliyor.

Yeni Demokrasi, oyların yüzde 18,9'unu alarak seçimlerden birinci parti olarak çıktı; fakat partinin oy oranı 2009 seçimlerinde yüzde 33,5 olmuştu.

Radikal sol koalisyon Syriza yüzde 16,8 oy oranıyla ikinci sırada yer alırken, Pasok'un oyları yüzde 13,2'de kaldı.

AB ve Almanya uyardı

Almanya Başbakanı Angela Merkel Yunanistan'da reformların "büyük önem taşıdığını" vurguladı.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise bugün yaptığı açıklamada Yunanistan'ın "üzerinde anlaşmaya varılan programa uyması gerektiğini" belirterek, hükümeti kim oluşturursa oluştursun, Yunanistan'ın mali istikrar ve rekabet gücünü artırma konusunda Almanya'nın desteğini alacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Pia Ahrenkilde Hansen ise, AB'nin, gelecek Yunanistan hükümetinden, daha önce üzerinde anlaşmaya varılmış konulara uymasını beklediğini ifade etti.

Yunanistan ve Fransa'daki seçim sonuçları piyasaları etkileyerek euro'yu Ocak ayından bu yana dolar karşısında en düşük seviyeye indirirken, Atina borsalarında da 7 puan düşüş kaydedildi.

Halk iktidar partilerini cezalandırdı

Yunanistan'da yapılan parlamento seçimlerinde oyların yüzde 99'u sayılırken, eski koalisyon hükümetini oluşturan iki büyük parti, toplam oyların üçte birinden az oy elde etti.

Merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi yüzde 18,9 ile birinci parti durumundayken, eski koalisyonun diğer ortağı sosyalist Pasok yüzde 13,2 ile üçüncü sıraya düştü.

Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras, Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias ile görüşerek bir birlik hükümeti kurmaya çalışacak.

Bu partilerin, 2009'daki seçimlerde aldığı oylar ise sırasıyla yüzde 33,5 ve 43,9 olmuştu.

Seçim sonuçları, Yunan halkının ağır kemer sıkma politikaları öngören AB/IMF kaynaklı kurtarma paketlerini reddinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Bu politikalara karşı çıkan sol koalisyon Syriza, oyların yüzde 16,8'ini alarak ikinci sıraya yerleşti.

Neo-Nazi Yeni Şafak Partisi'nin ise yüzde 7 oy oranı ile parlamentoya en az 20 vekil göndermesi bekleniyor.

Geçen Kasım ayından beri koalisyon hükümetiyle ülkeyi yöneten Yeni Demokrasi ve Pasok'un, kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan partilere karşı büyük oy kaybetmeleri bekleniyordu.

Yunan halkı hükümetin, kurtarma kredileri karşılığında uygulamaya soktuğu sert kemer sıkma önlemlerine büyük öfke duyuyor.

Birlik hükümeti mi?

Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias ile görüşerek bir birlik hükümeti kurmaya çalışacak.

Samaras, ülkeyi euro bölgesinde tutmak için bir ulusal kurtuluş hükümeti kurmak istediğini söylemiş, fakat AB ve IMF'yle yapılan anlaşmalarda, ekonomik büyümeyi arttırmak amacıyla bazı değişikliklere gitme sözü vermişti.

Syriza lideri Alexis Tsipras ise, kurtarma planının koşullarını reddedecek sol bir koalisyon hükümeti kurmak isteğini belirtti.

Tsipras, "AB/IMF memorandumunu imzalayan partiler bugün azınlık durumuna düştüler. Halkın oyları onları gayrımeşru hale getirdi" dedi.

Pasok lideri ve Eski Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise, Avrupa yanlısı partilerle geniş bir koalisyon kurulması çağrısında bulundu.

Seçimlerde dördüncü sırayı ise yüzde 10'luk oy oranıyla sağcı Bağımsız Yunanlılar partisi aldı.

Partinin lideri Panos Kammenos'un Pasok ya da Yeni Demokrasi Partisi'yle koalisyon ihtimalini reddettiği belirtiliyor.

Koalisyon görüşmelerinin üç gün sürmesi gerekiyor. Seçimden birinci çıkan partinin çabaları sonuç vermezse, görev ikinci partiye verilecek. İkinci gelen parti de başaramazsa, üçüncü parti şansını deneyecek.

Hiçbir koalisyon hükümeti kurulamazsa, ülke yeniden seçime gidecek.