BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,85
ALTIN 2.389,06
HABER /  DÜNYA

AB Türkiyeyi hazmedemiyor

Avrupa Birliği üyelik sürecini zorlaştırmaya hazırlanıyor. 'Hazım kapasitesi' kriter olma yolunda.

Abone ol

Avrupa Birliği üyelik sürecini zorlaştırmaya hazırlanıyor. Birlik yetkilileri, hazım kapasitesini 'eşit ağırlıklı kriter' haline getirmenin yollarını arıyor.

Diplomatik kaynaklar AB'nin dönem başkanlığını yürüten Avusturya'da yapılan dışişleri bakanları toplantısında, hazım kapasitesinin tüm adaylar için açık bir katılım kriteri haline getirilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını bildirdi.

AB'den bu yönde bir karar çıkması halinde 'hazım kapasitesi', diğer üç Kopenhag kriteri kadar güçlü bir 'katılım kriteri' haline gelecek.

Konunun, 15-16 hazirandaki Avrupa Birliği Zirvesi'nde gündeme gelmesi bekleniyor.

Hazmetme kapasitesi nedir?

'Birliğin, aday ülkeleri, siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan üye yapmaya hazır olup olmaması' olarak tanımlanan 'hazım kapasitesi' Türkiye'nin AB'ye üyeliği açısından büyük önem taşıyor.

AB toplantısında Avrupa anayasasıyla ilgili çalışmalara ağırlık verme kararı da alındı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik "AB'nin, en geç 2009 yılında anayasanın temel hukukunu somut olarak ortaya çıkarması gerektiğini" belirtti.

Türkiye 3 ekimde müzakerelere başladı

Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 ekim tarihinde başlamıştı. Türkiye'nin 3 ekimde AB ile müzakerelere başlamasından önce Avusturya'nın 'imtiyazlı ortaklık' ta diretmesi krize neden olmuştu.

Avusturya, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne 'imtiyazlı ortaklık' ibaresinin girmesi için uzun süre direnmişti. 25 üyeli birlik içinde tek kalan Avusturya'nın sonunda direnci kırılmış ve Müzakere Çerçeve Belgesi onaylanmıştı.

Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle diplomaside pek sık uygulanmayan bir kural işletildi. Pazarlıkların yürütüldüğü Lüksemburg'ta saatler gece yarısına iki dakika kala 23:58'de durdurulmuştu.

AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten İngiltere, bu süreçte Türkiye'ye önemli ölçüde destek vermişti. AB kulislerinden sızan bilgilere göre, İngiltere'nin diplomasideki başarısı müzakerelerin başlamasında etkili oldu.