BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.491,09
HABER /  POLİTİKA

AB tarımı bitirecekmiş!

Bu sözler DSP lideri Zeki Sezer'e ait.. Sezer Antalya'da esti gürledi, hükümeti yerden yere vurdu.

Abone ol

Ziyaret ve incelemeler için Antalya'nın Alanya İlçesi'ne gelen Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecini, 'Türk tarımını bitirme süreci' olarak nitelendirdi.
Partililerle toplantı yapmak ve ziyaretlerde bulunmak üzere Antalya'nın Alanya İlçesi'ne gelen DSP Genel Başkanı Seki Sezer, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ile makamında görüştü. Sezer, daha sonra Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu'nu ziyaret ederek, tarım sorunları hakkında bilgi aldı. Tarım üreticisinin çok kötü günler geçirdiğini ve özellikle narenciye sektörünün tıkanma noktasında olduğunu öne süren Musluoğlu, Sezer'e sektörün sorunlarını içeren bir dosya sundu. Türkiye'de geçen yıl, kriz dönemlerindekine oranla 2 misli işyeri kapandığını, çiftçinin zor günler yaşadığını vurgulayan Sezer, tarım kesiminin batırıldığını ileri sürdü. Resmi rakamlara göre Türkiye'de 12 milyon işsiz olduğunu ve son 3 yılda milli borçlarının 100 milyar dolar arttığını ifade eden Sezer, ''İşsizliğin artmasına, yatırım yapılmamasına rağmen borçlar arttı. Çiftçi 3 yıl öncesindeki fiyata tarım ürünlerini satamıyor. Buna karşılık maliyetler en az yüzde 100 arttı. Çiftçi, sanayici 10 sente elektrik kullanıyor. Rekabet ettiğimiz ülkelerde elektrik fiyatı 1.5 sent ile 3 sent arasında. Şimdi bir enerji krizi baş gösterdi. Umarım bu kriz, enerji fiyatlarının daha da artırılmasına neden olmaz. Aksi taktirde çiftçi, sanayici tümüyle batar. Hükümet büyümenin çiftçiye, işçiye, memura niçin yansımadığını açıklayamıyor. Sanayisiz, tarımsız büyüme olmaz. Tarımda ciddi reform yapılmalı. DSP olarak her ile, her ilçeye, her beldeye yönelik kalkınma projeleri hazırlıyoruz'' dedi.
AB sürecinin, Türk tarımı için iyi bir süreç olmadığını savunan Sezer, ''Şu anda AB süreci Türk tarımının bitirilmesi sürecidir. AB kendi çiftçisine her yıl 40 milyar euro destek veriyor. Bizim ise çiftçimize destek vermemiz istenmiyor. Bu bir haksızlık. AB'nin 10 yıllık programında Türkiye'ye destek yok. AB'den vazgeçmek gerekmez. Ama diğer ülkelerle aynı koşullar üzerinden süreç devam ettirilmelidir. Onların çiftçisine hangi destek sağlanıyorsa bizim çiftçimize de aynı destek sağlanmalıdır. Yoksa bu süreç bizim zararımıza işliyor'' diye konuştu.