BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.446,26
HABER /  POLİTİKA

AB ile 3 fasılda daha müzakere

Gül, Almanya'nın dönem başkanlığı bitmeden önce 3 ayrı fasılda daha müzakerenin mümkün olduğunu açıkladı.

Abone ol

Almanya'daki temaslarını tamamlamasının ardından Ankara'ya dönen Abdullah Gül, Esenboğa Havalimanı'nda temasları konusunda bilgi vererek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile dün uzun bir görüşme yaptığını belirten Gül, bu görüşmede Türkiye ve Almanya arasındaki ikili ilişkileri ele aldıklarını söyledi.

Steinmeier ile görüşmesinde, 2 ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek için yapılması gerekenleri gözden geçirdiklerini ifade eden Gül, şunları kaydetti:

"Dönem başkanlığını üstlendikleri için beklentilerimizi bir kez daha kendilerine ilettim. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki ay içinde, dönem başkanlıkları bitmeden önce 3 ayrı fasılda daha müzakerelere başlamak mümkün olacaktır."

"Suudi Arabistan'in Barzani'ye Kerkük ile ilgili iddialarından vazgeçmesi için 2 milyar dolar teklif ettiği yönünde haberler çıktığının" hatırlatılarak, böyle bir öneriden haberinin olup olmadığının sorulması üzerine Gül, "Bu teklifi sizden duydum. Bunu inceleyeceğim, takip edeceğim" diye konuştu.

"Güney Kore'den Türkiye üzerinden transit olarak, Irak'ın kuzeyine 'Kürdistan' sıfatıyla 5 su tankerinin geçirilmek istendiği yönünde" kimi haberler çıktığının hatırlatılması ve görüşünün sorulması üzerine de Gül, "Irak'ın anayasası ortadadır. Irak hükümeti vardır. Irak hükümeti ve anayasası içerisinde Kuzey Irak bölge yönetimi vardır. Ama Irak'ın bir parçasıdır ve Irak'ın içindedir. Bir yanlış varsa tabii ki sınırlarımızda o yanlışa müsaade etmeyiz" dedi.