BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,95
ALTIN 2.446,95
HABER /  DÜNYA

AB Asya birleşmesi yolda

AB ve Asya ülkeleri ekonomi ve maliye bakanlarının gayrıresmi toplantısı sona erdi

Abone ol

AB ve Asya ülkeleri ekonomi ve maliye bakanlarının (ASEM) Viyana'da yapılan iki günlük gayri resmi toplantısı sona erdi.

Toplantıya ev sahipliği yapan AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Maliye Bakanı Karl-Heinz Grasser, toplantının sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, AB ile Asya ülkeleri arasında düzenli diyalog kararı alındığını bildirdi. Grasser, Avrupa ve Asya ülkelerinin birlikte hareket ederek daha güçlü olacaklarını, Viyana'daki ASEM toplantısının dünyanın iki büyük ekonomik gücünü birbirine daha da yakınlaştırdığını söyledi.

Bu yıl sonbaharda Finlandiya'da yapılması planlanan, hükümet ve devlet başkanları 6. ASEM konferansının gündemine ilişkin çalışmaların da Viyana toplantısı sırasında tamamlandığını ifade eden Grasser, toplantıda, AB ve Asya ülkelerindeki ekonomik gelişmeler, küreselleşme, somut işbirliği projeleri ile kara paranın aklanması ve terörün finansman kaynakları gibi konuların ele alındığını kaydetti.
Ekonomik gelişmelerin çok olumlu olduğunu belirten Grasser, dünya ekonomisinde yüzde 4,5, Asya ülkeleri ekonomisinde ise yüzde 6,5 oranında büyüme olacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Grasser, AB ekonomisindeki büyüme oranının ise yüzde 2,5 olarak hesaplandığını kaydetti.

''LİBERALLEŞME VE PİYASALARIN AÇILMASI DEVAM EDECEK''
Gerek, AB ekonomi ve maliye bakanları toplantısında gerekse ardından yapılan ASEM toplantısında katılımcıların, küreselleşme sürecine ilişkin olumlu açıklamalarda bulunmalarından memnun olduğunu ifade eden Grasser, ''Tüm katılımcılar, korumacılığın ekonomiye zarar verdiğini, liberalleşme ve piyasaların açılmasının devam etmesi gerektiğini savundular'' dedi.

Piyasaların açılmasının, ilave istihdam imkanı yaratacağını ve işsizliği azaltacağını savunan Grasser, Avrupa ve Asya ülkeleri maliye bakanlarının küreselleşmeden iş adamlarının yanı sıra işçilerin de yarar sağlayacakları yöntemler bulunması gerektiğinde görüş birliğine vardıklarını bildirdi.
Grasser, bunun için de küreselleşmenin sosyal boyutuyla liberalleşmenin güçlendirilmesi ve aralarında iyi bir iletişim kurulması gerektiğini söyledi.
Küreselleşmeden herkesin yararlanmasına öncelik verdiklerini belirten Grasser, ''Kazan-kazan (win-win) sistemini gerçekleştirmek için çaba harcamalıyız'' dedi.

Piyasaların açılması yolundan tüm insanların birlikte yürümesini sağlamak gerektiğine işaret eden Grasser, ''Bunun için de sosyal güvenlikleri garanti etmek ve köprüler kurmak gerekiyor'' diye konuştu.
Grasser, AB-Asya ülkeleri maliye bakanları 7. toplantısının 2008 yılında Kore'de yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Avusturya'nın ev sahipliği yaptığı AB-Asya ülkeleri maliye bakanları (ASEM) gayri resmi toplantısına AB üyesi 25 ülke ile Asya kıtasından toplam 13 ülkenin maliye bakanları katıldı.