BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.423,09
HABER /  MEDYA

AA'dan 8 dilde 7 Haziran seçimleri!

Anadolu Ajansı, 7 Haziran seçimleri için 8 dilde yayın yaptı, binlerce abone hazırlanan özel sistemle seçim sonuçlarına anında ulaştı.

Abone ol

Türkiye 7 Haziran seçimlerini geride bırakırken haber ajanslarının da seçim performansları yeni bir tartışmanın kapısını araladı. Aboneler, siber saldırı nedeniyle Cihan Haber Ajansı'na seçim sonuçlarının açıklandığı ilk saatlerde ulaşamazken Anadolu Ajansı ise hazırladığı özel sistem sayesinde seçimlerin en başarılı ismi haline geldi.

Milletvekili genel seçimi sonuçlarını en hızlı ve doğru şekilde aktaran Anadolu Ajansı, seçim gecesi sadece medyanın değil internet kullanıcılarının da tercihi oldu. Anadolu Ajansı'nın resmi web sitesinin ziyaretçi sayısını yüzde 80 artırdığı belirtildi.

CİHAN'A SİBER SALDIRI

Bu arada 30 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde siber saldırı nedeniyle bir süre abonelerine sonuç aktaramayan Cihan Haber Ajansı, kısmi de olsa 7 Haziran seçimlerinde aynı sorunla uğraşmak zorunda kaldı. Ajans, saat 17'den itibaren saldırı nedeniyle abonelerine sonuç aktaramazken teknik sorunlar saat 22'ye kadar sürdü.

AA SEÇİMLERİN EN BAŞARILI AJANSI OLDU

7 Haziran seçimleri için 81 il ve 923 ilçede örgütlenen Anadolu Ajansı, abonelerine veri aktarımı için de özel yazılım hazırladı. Hazırlanan yeni sistem sayesinde sandık başından alınan sonuçlar, seçim için hazırlanan özel site üzerinden grafikler eşliğinde anlık yayınlanarak abonelere iletildi, sonuçlar ayrıca "aa.com.tr" üzerinden 8 dilde dünyaya duyuruldu. 

Seçim günü Türkçe, İngilizce ve Arapça alt yazılı olmak üzere toplam 6 bin fotoğraf, tüm il, ilçe ve beldelerden 4 bin 500 haber servis edildi.

EŞ ZAMANLI YAYIN

Tüm haberlerin en önemlileri, İngilizce, Arapça, Rusça, Boşnakça-Sırpça-Hırvatça, Fransızca, Kürtçe ve Arnavutça olarak tüm dünyaya eş zamanlı ulaştırıldı.

Ayrıca Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile AA işbirliğinde, Türkiye'deki seçim atmosferini yansıtmak ve milletvekili seçimlerini takip etmek isteyen basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla, Ankara, İstanbul, Berlin ve New York'ta 4 ayrı basın merkezi kuruldu. Bu merkezlerde de AA verileri anlık aktarıldı.

YEREL MEDYAYA ÜCRETSİZ HİZMET

Ulusal ve yerel basının da tercihi, büyük oranda Anadolu Ajansının seçim sonuçları oldu.  Ulusal gazetelerin yüzde 91'i AA'dan veri alırken, bu gazetelerin yüzde 82'si verileri tek kaynak olarak kullandı. Ulusal televizyonların ise yüzde 87'si seçim verilerini AA'dan alırken, bu kanalların yüzde 70'i bu verileri tek kaynak olarak yayınladı.

37 yerel televizyon, "AA Seçim TV" yazılımına abone olarak seçim yayını yaptı. 20 büyük ölçekte internet sitesi de AA verileriyle seçim yayını gerçekleştirdi.

Binden fazla internet sitesine "secim.aa.com.tr" sitesinin ücretsiz iframe kodu e-mail ile gönderildi ve iframe ile seçim sonuçları almaları sağlandı.

Anadolu Ajansı, anlık yayımladığı seçim sonuçlarını, yerel gazetelerin internet sitelerine bedelsiz servis etti.

Yerel gazetelerin internet siteleri, AA'nın sandık verilerini harita ve grafikler eşliğinde anlık sunduğu "aa.secim.com" sitesi üzerinden aktardı.