BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.440,83
HABER /  GÜNCEL

94 yıl sonra vatanına geri dönüyor

Çorum Boğazköy'deki kazılarda çıkartılan Sfenks 94 yıl aradan sonra yeniden Anadolu topraklarına geliyor.

Abone ol

Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunan ve onarım için yurt dışına götürüldükten sonra geri verilmeyen Bağazköy Sfenksi 94 yıl aradan sonra Türkiye'ye geliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Boğazköy Sfenski'nin bugün Anadolu topraklarına geleceğini söyledi.

Günay, Sivriada ve Yassıada'da gerçekleştirdiği inceleme gezisinin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, yarın Arkeoloji Müzesi'nde bir sunumları olduğunu belirterek, şöyle dedi:

''Boğazköy Sfenski bugün Anadolu topraklarına geliyor. Yarın Boğazköy Sfenski'ni de orada görebilirsiniz. Başka gelecek olanlar var, onları da görebilirsiniz'' dedi.

Günay, Türkiye topraklarından tarihi eserleri alan ülkelerin geri vermemek için uğraşmalarına rağmen, kendilerinin bu eserleri aldıklarını dile getirdi.

1917'DE YURT DIŞINA ÇIKARTILDI

Boğazköy Sfenksi Çorum'un Boğazkale ilçesinde 1905-1912 arasında yapılan kazılarda Alman Bilim Kurulu tarafindan ortaya çıkartılmış 1917 yılında önce onarım ve sonra da sergilemek amacıyla Osmanlı Devleti'nden izinli olarak Berlin'e gönderilmişti. Ancak o tarihten bu yana iade edilmedi. Boğazköy Sfenks'i Berlin'deki Pergamon (Bergama) Müzesi'nde sergileniyordu.

Bakan Günay Sfenksi Türkiye'ye geri getirmek için Alman yöneticilerle temas kurdu. Yürütülen çaba ve gösterilen ısrar sfenksin Türkiye'ye iadesinin önünü açtı.