BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

9 Gündür devam eden yangın kabusları oldu

Amerika’nın California eyaletinde 17 Ağustos’ta başlayan ve hızla büyümeye devam eden yangın San Francisco şehrine su ve elektrik sağlayan t...

Abone ol

Amerika’nın California eyaletinde 17 Ağustos’ta başlayan ve hızla büyümeye devam eden yangın San Francisco şehrine su ve elektrik sağlayan tesislere de büyük tehdit oluşturuyor.
California tarihinin en büyük 20 yangınından biri olduğu söylenen Yosemite Milli Parkı yangınının Pazar gününden beri kötüleştiği düşünülürken buldozerler ve helikopterlerin de desteğiyle yangın söndürme çalışmaları devam ediyor.
Yangınla ilgilenen yetkililer, alevlerin Yosemite Milli Parkı’nın kuzeybatı kıyısında bulunan çalılıklar ve ormana yayılmasını engellemek ve parkın yakınında bulunan ve şehre su ve elektrik sağlayan tesisleri korumak için 9 gündür süren müdahaleler sonucunda ilerleme kaydettiklerini bildirdi.
17 Ağustos’ta başlayan ve Rim Fire olarak adlandırılan yangın şimdiye kadar 60 bin hektarlık alanda etkili olurken, bu büyüklüğün Chicago kentinin yüzölçümüne denk geldiği bildirildi. Ayrıca yangın sebebiyle San Francisco Körfezi tarafında bulunan ziyaretçi giriş kapılarının kapatıldığı ifade edildi.
Cal Fire Başkanı Ken Pimlottl, yangının, son 24 saat içinde 1987’deki Stanislaus Complex adı verilen yangının boyutlarına ulaştığını ve California tarihindeki en büyük 20 yangından biri olduğunu dile getirdi.
Yetkililer, Pazar günü öğleden sonraya kadar Yosemite Milli Parkı’nda yaklaşık 6 bin hektarlık alanın yandığını ve White Wolf bölgesindeki 74 kamp alanının boşaltıldığını kaydetti.
Alevlerin ayrıca, San Francisco şehrinin su ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan Hetch Hetchy’e 3 kilometre kadar yaklaştığı ve yetkililerin yangından çıkan küller nedeniyle su kaynaklarında oluşabilecek kirlilikten korktukları bildirildi. San Francisco kentine elektrik sağlayan hidroelektrik santrallerinin ise yangından dolayı tehdit altında oldukları söylendi.
Şehirde belediyeye ait hastane ve havaalanı gibi binalarda kullanılan elektriği sağlayan 3 santralden 2’si geçen hafta Pazartesi günü itibariyle kapatıldı. Ancak şehir serbest piyasadan ve daha önceki stoklarından elde ettiği elektrik ile kaybı telafi etmeye çalışıyor.
California Valisi Jerry Brown, yangının su kaynaklarını tehdit etmeye başlamasının üzerine Cuma günü bölgede acil durum ilan etmişti. Brown ayrıca, Pazartesi günü bölgeyi ziyaret edip, itfaiyecilerle konuşmak istediğini de söylemişti. Brown yaptığı açıklamada “Gerekli olan her şeyi yapacağım. Dün ABD Başkanı Obama aradı ve gerekli olan her türlü yardımın yapılacağını söyledi. Devlet, federal hükümet ve bölge yetkilileri olarak hep birlikte bu işin üstesinden geleceğiz” dedi.
Yangının nedeni ise hala bilinmiyor. 2800 itfaiyecinin görevlendirildiği yangınla ilgilenen yetkililer, takviye amaçlı olarak hem Pentagon komutanları hem de Kanadalı yetkililerle görüşmeyi düşünüyor.
(İHA)