BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

8 Temmuz 2011 Basın Özeti

İngiliz gazetelerinden seçtiklerimiz: İngiltere'de gazete kapattıran telekulak skandalı, Avrupa'da faizler yükseliyor, Kemal Derviş'in Yunanistan reçetesi...

Abone ol

Bu sabahki İngiliz gazetelerinin ortak konusu, İngiltere'nin en çok satan pazar gazetesi olan News of the World'ün, önümüzdeki pazar günü son sayısını çıkararak yayın hayatına son verecek olması.

Sansasyonel ve sık sık gerçekliği sorgulanan haberleriyle tanınan, 168 yaşındaki tabloid gazete, son günlerde İngiltere gündeminin bir numaralı konusu olan, kanun dışı telefon dinleme skandalı sebebiyle sert eleştirilere hedef olmuştu.

Konuya sayfalar dolusu yer ayıran gezeteler, haber, yorum ve görsel malzeme ile tartışmayı çeşitli yönleriyle ele alıyor.

News of the World'ün kapatılması kararına yol açan skandalın yankılarına, Guardian 14 sayfa ayırmış.

News of the World gazetesi Murdoch ailesinin sahip olduğu News International medya grubunun bir parçası.

Guardian, Rupert Murdoch'un gazeteyi kapatma kararını, bu skandalın grubun BSkyB'yi tümüyle ele geçirmesini olumsuz etkilemesini önlemek için aldığı kanısında.

İngiltere'nin dijital uydu kanalı olan BSkyB'nin News Corporation'a satışı durumunda, grup İngiltere'de tüm medya kuruluşlarını gelir açısından gölgede bırakan bir dev haline dönüşecek.

Kamuoyundaki yaygın eleştiri ve kaygılara rağmen, Muhafazakar-Liberal koalisyon hükümeti, Murdoch'un BSkyB'yi ele geçirme planlarına prensipte yeşil ışık yakmıştı.

Independent da News of the World'ü kapatma kararının taktik bir karar olduğu kanısında.

Gazeteye göre, kapatma kararı Murdoch grubuna karşı atılacak negatif başlıkların önünü almak için alındı.

Gazete, kapatma kararının News of the World çalışanları tarafından önce gözyaşları, ardından da öfkeyle karşılandığını yazıyor.

Financial Times da bir sektör uzmanının, kapatma kararını satranca gönderme ile, değerli bir taş olan BSkyB'yi almak için, piyon olan News of the World'ü vermek şeklinde yorumladığını belirtiyor.

Gazete News Corporation'a okuyucu kaybedebileceği uyarısı yapıldığını aktarıyor.

Daily Telegraph, News of the World bağlantılı kişilerce, yasadışı olarak telefonları dinlenen kişilerin sayısının 4 bini bulabileceğini yazıyor.

Gazetenin cep telefonlarını özel detektiflere para vererek dinlettiği iddia ediliyor.

News Corporation'ın sahibi olduğu Times da kardeş gazetenin kapatılmasını reklam gelirlerinde çöküş tehlikesine bağlıyor.

Ford, Vauxhall gibi şirketler yasadışı telefon dinlemeler sebebiyle News of the World'e reklam vermeyeceklerini açıklamışlardı.

Avrupa'da yükselen faizler

Haftalık Economist dergisi, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz hadlerini yüzde 1,25'ten yüzde 1,5'e çıkarmasını değerlendiriyor.

Dergiye göre, Banka'nın dünkü kararı sürpriz olmadı çünkü bunun işaretleri zaten önceden verilmişti.

Bu yıl ikinci faiz artırımının yapıldığını belirten dergiye göre, Banka yönetiminin mesajı, euro bölgesinde fiyat istikrarına ilişkin riskler olduğu.

Avrupa Merkez Bankası'nın başlıca görevi faiz hadlerinde ayarlamalar yaparak, para birimi euro olan 17 Avrupa ülkesinde enflasyon oranının düşük olmasını sağlamak.

Economist şu anda, euro bölgesinin faiz oranının yüzde 2,7'lerde seyrettiğini belirtiyor.

Ancak bunun Banka'nın belirlediği yüzde 2 oranına yakın olduğunu da kaydediyor.

Ekonomileri küçük olan bazı euro bölgesi ülkeleri borç sorunlarıyla karşı karşıyayken, Avrupa Merkez Bankasını asıl kaygılandıran Almanya gibi ülkelerin ekonomilerindeki aşırı ısınma.

Dergi faizlerin artmasının kısa vadedeki en büyük etkisinin, güney Avrupa ve İrlanda'da hissedileceği kanısında.

Kemal Derviş'in Yunanistan reçetesi

Financial Times eski Türkiye maliye bakanlarından Kemal Derviş'in Yunanistan'a krizden çıkış yolları önerdiği bir makaleye yer veriyor.

Şu anda ABD'deki Brookings Enstitüsü'nün başkan yardımcısı olan Derviş'e göre 'Yunanistan'da büyümenin yolu deniz, gemiler ve güneş enerjisinden geçiyor'.

Yunanistan'ın devasa borçlarını geri ödeme yollarının tartışıldığı ve Atina'ya çeşitli öneriler getirilen bir sırada, Derviş ekonominin yeniden büyüme rotasına sokulmasının önemine işaret ediyor.

Büyüme sağlanmadığı sürece, borçların GSMH'ya oranının artmaya devam edebileceğini kaydeden Derviş'e göre, vergi ve harcamalara ilişkin kararlar da büyüme hedefleri gözönünde bulundurularak alınmalı.

Yüksek kaliteli bir turizm sektörünün, Yunanistan'ın geleceğinde merkezi öneme sahip olacağını belirten Derviş, bu sektörün kültürel etkinlikler artırılıp, iyi fiyattan yüksek kaliteli tıp hizmetleriyle desteklenmesi gerektiği kanısında.

Kemal Derviş Yunanistan için katma değeri yüksek tarımın önemine de vurgu yapıyor.

Gemicilikten elde edilen gelirlerin daha büyük bir kısmının kanalize edilmesi bir başka öneri.

Derviş'in Atina'ya bir diğer önerisi de, yüksek teknoloji sektöründe nişler bulmak.

Son olarak da, rüzgar ve güneş enerjisi için büyük potansiyeli olan Yunanistan'ın yeşil teknolojiye ağırlık vermesi.

Kemal Derviş, 'Yunanistan ve dostlarının zaman ve beyin güçlerini, bu ülkenin borç ödemelerinde ince ayarlar yapmaya harcadıkları kadar, kısa ve uzun vadeli büyüme stratejilerine de tahsis etmeleri gerektiği' kanısında.