BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

7 Şubat 2012 Basın Özeti

'Beşar Esad'ın yakın gelecekte gideceğini düşünenler yanılıyor', Hamas-El Fetih anlaşmasına İsrail'den tepki, Romanya'da protestoların düşürdüğü hükümet, IMF'nin Çin uyarısı ve Meksika'nın seçim yarışındaki kadın aday.

Abone ol

Humus'ta artan şiddet

İngiliz basınında Suriye'deki gelişmeler geniş yer tutuyor. Financial Times'ın manşetinde, Humus kentinde Suriye ordusunun saldırılarının yoğunlaştığı bildiriliyor.

Gazete, en az 67 kişinin öldüğünü ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Şam'daki elçiliğini güvenlik gerekçeleriyle kapattığını öne çıkarıyor.

İngiltere'nin de Humus'ta artan şiddete tepki olarak Şam'daki büyükelçisini geri çektiğini bildiren Guardian, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in Beşar Esad yönetimini ''kendi halkına karşı şiddet kullanan cani bir bir rejim'' diye nitelediğini kaydediyor.

Times'ın manşetinde, ''Beşar Esad'ın eşi sessizliğini bozdu'' diye yazılı.

Times, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın İngiltere doğumlu karısı Esma Esad'ın makamından gazeteye gönderilen elektronik postada, kocasına desteğinin tam olduğunun vurgulandığını, ama aynı zamanda muhalefetle diyaloğa destek mesajının da mektupta yer aldığını belirtiyor.

Independent, bütün ön sayfasını Suriye ordusunun Humus'taki harekatınının kurbanlarının fotoğraflarına ayırmış. Gazete, Humus'taki sivillerin dış dünyaya yardım için seslendiklerini bildiriyor.

Şii ittifak

Fakat Independent'ın Orta Doğu muhabiri Robert Fisk'in yorum yazısında, Beşar Esad'ın devrilmesini isteyenlerin daha uzun süre beklemek zorunda kalabileceği yazılı.

Fisk, Batılı ülkelerin penceresinden bakıldığında Suriye'nin giderek yalnızlaştığını ve yaptırımların Esad rejimini giderek köşeye sıkıştırdığını düşünenlerin yanıldığını belirtiyor.

Independent muhabirine göre, Türkiye ve Körfez ülkeleri Suriye hükümetine sırtını dönmüş olabilir, ama Beşar Esad, Şam'daki cumhurbaşkanlığı sarayından doğuya doğru baktığında kendine sadık Şiilerin desteğini hissediyor.

İran'ın yanısıra Irak'ta Şiilerin çoğunlukta olduğu yönetimin de Esad'a destek verdiğini ve ekonomik yaptırım uygulamadığını yazan Robert Fisk, ayrıca Suriye'nin yanıbaşındaki Lübnan'ın da Esad'a sadakatinin sürdüğünü kaydediyor.

Independent muhabiri, Akdeniz kıyılarından Afganistan'a dek uzanan bir hatta, Beşar Esad'a destek veren bir ittifakın bulunduğuna dikkat çekiyor.

Hamas-El Fetih anlaşması

Daily Telegraph, Filistinli rakip örgütler arasındaki hükümet tartışmasını sona erdiren anlaşmanın, İsrail tarafından ''barışa tehdit'' olarak algılandığını bildiriyor.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas, seçimlere kadar görev yapacak ve rakip örgüt Hamas'ın da içinde yer aldığı geçici bir hükümete başkanlık etmeyi kabul etti.

Daily Telegraph, anlaşmanın Katar'da El Fetih lideri Abbas'la Hamas lideri Halid Meşal arasında yapılan görüşmelerde sağlandığını bildiriyor.

Gazete, Hamas'ın yer aldığı bir hükümete tepki gösteren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mahmud Abbas'ı, ''Washington önderliğindeki barış planından kayda değer biçimde uzaklaşmakla'' eleştirdiğini yazıyor.

Hamas ve El Fetih, geçen Nisan'da Mayıs 2012'de milletvekilliği ve başkanlık seçimleri yapılması konusunda anlaşma imzalamıştı.

Ancak seçimlere kadar hükümete kimin başkanlık edeceği konusundaki uzlaşmazlık nedeniyle anlaşma hayata geçirilemiyordu. Anlaşmanın Filistinliler arasındaki çift başlılığa son vermesi umut ediliyor. Hamas dört yıldır Gazze'de yönetimi elinde bulundururken, Batı Şeria'da ise El Fetih iktidarda.

Bükreş'te düşen hükümet

Guardian, Romanya'da kemer sıkma politikalarına karşı yürütülen geniş çaplı protesto eylemleri karşısında başbakan ve kabinesinin toplu halde istifa ettiğini ve sol kanat muhalefetin erken seçimler için bastırdığını bildiriyor.

Gazete, Romanya Başbakanı Emil Boc'un ''toplumsal ve siyasal gerginliği yatıştırmak için'' görevinden ayrıldığını söylediğini kaydederek, Bükreş'te üç yıllık iktidarı süresince memur maaşlarının yüzde 25 dolayında kesintiye uğradığını ve katma değer vergisinin 5 puan arttığını yazıyor.

Romanya'nın Avrupa Birliği'nin en yoksul ikinci ülkesi olduğuna dikkat çeken Guardian, sadece Bulgaristan'ın ekonomisinin daha kötü bir tablo sergilediğini belirtiyor.

Gazeteye göre, aylık ortalama maaşın 350 euro'nun altında seyrettiği Romanya'da halen kimi köylerin ve hatta başkent Bükreş'in bazı bölgelerinin su ve elektrik altyapısı yok.

Romanya ekonomisinin geçen yıl büyüme kaydetmesine karşın, ülkede üç haftadır kemer sıkma önlemlerini protesto için hükümetin istifası talebiyle protesto gösterileri düzenleniyordu.

IMF'den uyarı

Financial Times, Avrupa ekonomisinin bu yıl derin bir resesyona girmesi durumunda, küresel ekonominin motoru gözüyle bakılan Çin'deki büyümenin de yarı yarıya düşebileceği uyarısına sayfalarında yer veriyor. Uyarıyı yapan kurum, Uluslararası Para Fonu IMF.

IMF, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 8.2 büyüyeceğini tahmin ederken, euro bölgesindeki resesyonun bu büyüme oranını yüzde 4.2'ye düşürebileceğine dikkat çekiyor. Kuruluş Pekin'in herhangi bir küçülmeye karşı kendini koruyabilmek için ekonomiye milyarlarca dolar pompalaması gerekebileceğine de işaret ediyor.

Çin ekonomisi 2011'de yüzde 9.2 oranında büyümüş, ancak aşırı ısınmayı önlemek için hükümet büyümeyi yavaşlatıcı önlemler almıştı.

Meksika'da kadın aday

Gazetelerin ortaklaşa yer verdiği uluslararası gelişmelerden biri, Meksika'da bu yaz planlanan seçimler öncesinde liderlik yarışında yıldızı hızla parlayan kadın aday Josefina Vazquez Mota ile ilgili.

Times, iktidardaki Ulusal Eylem Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı olarak seçtiği Vasquez Mota'nın, ''Uyuşturucu kartellerine karşı savaşacağım'' vaadini öne çıkarıyor.

Guardian ise, merkez sağ iktidarın adayı seçimleri kazanırsa Meksika'nın ilk kadın cumhurbaşkanı olacağına dikkat çekerken, Independent Meksika'nın iktidar partisinin bir kumar oynadığı inancında.

Ulusal Eylem Partisi, Meksika tarihinde cumhurbaşkanlığına kadın aday gösteren ilk büyük parti.

Ancak Independent, 1 Temmuz seçimlerinde Mota'nın işinin kolay olmaycağının altını çiziyor. Zira kamuoyu yoklamaları, Mota'yı, ülkeyi 70 yıl boyunca yönetmiş olan sosyalist Kurumsal Devrim Partisi'nin adayının gerisinde gösteriyor.