BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,60
ALTIN 2.387,80
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

66 yıllık sır bu filmle ortaya çıktı!

2. Dünya savaşının gizli kalmış bir gerçeği Türk Pasaportu adlı belgeselde gün yüzüne çıkıyor. İşte 66 yıllık o sır...

Abone ol

2. Dünya Savaşı sırasında Fransa'da Osmanlı kökenli yüzlerce Museviyi trenlere bindirip, İstanbul'a getirerek kurtulmalarını sağlayan bir avuç Türk diplomatın hikâyesini belgesel olarak anlatan "Türk Pasaportu" bu akşam Cannes'da ilk vizesini alacak.

Yönetmeni Burak Arlıel, yapımcısı Güneş Çelikcan ve proje direktörü Yael Habif, bu macerayı anlattı

Yerli Schindler'ler Türk Pasaportu'nda Proje direktörü Yael Habif, "Türk Pasaportu ile Türkiye'nin onurla ve gururla bahsedeceği hiç bilinmeyen bu dönemi dünyaya anlatmak istiyoruz" dedi.

Cannes izleyicisi bugün 64. Cannes Film Festivali'ne paralel bir etkinlik kapsamında "Türk Pasaportu" adlı hayli etkileyici bir belgesel izleyecek. "Türk Pasaportu", 2. Dünya Savaşı sırasında Fransa'da Osmanlı kökenli yüzlerce Museviyi trenlere bindirip, İstanbul'a getirerek kurtulmalarını sağlayan bir avuç Türk diplomatın hikâyesini konu alıyor.

66 YILLIK SIR

Filmin tanıtım cümlesinde yer "66 yıllık sır ortaya çıkıyor" ifadesindeki sırrı proje koordinatörü Habif şöyle açıkladı:

" Bu, gerçekten çok doğru. Ne dünya ne de Türkiye bu hikâyeleri bilmiyor, hiç duymamış, öğretilmemiş. Mesela Kudüs'teki Yad Vashem Müzesi'nde bile, ki bu 8 milyon belgenin üzerinde bir arşivi olan dünyanın en büyük Yahudi Soykırımı müzesidir, ancak sadece Rodos Başkonsolosu Selahattin Ülkümen'in hikâyesi biliniyor, diğer Türk diplomatlarımızın aktiviteleri konusunda fazla bilgileri yok. Yad Vashem ile belge ve bilgi paylaşımı yapma konusunda anlaştık, onlar bize arşivlerini açtı, biz de onlara elimizdeki belgeleri sunduk.
Bir başka örnek ise, Amerika'daki Soykırım Müzesi. Orada Steven Spielberg'ün bir film ve video arşivi bulunmakta. Spielberg, soykırımdan kurtulan 3 bin kadar kişi ile özel röportaj yapmış, çok önemli bir arşiv oluşturmuş. Ancak Steven Spielberg Film ve Video Arşivi'nin içinde Türk diplomatlar tarafından kurtarılan hiç kimse yok. Unutmayın ki bu insanlar artık çok yaşlı, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana 66 sene geçmiş, yani o dönemde maksimum 30 - 35 yaşında olan birinin şu anda hayatta olması mümkün. Şu ana dek hiç deneyimlerini anlatmamış kişilerin izini sürüp tarih kayıtlarına geçecek önemli bir belge oluşturduk."