BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,85
ALTIN 2.397,63
HABER /  GÜNCEL

5'nci yüz nakli Polonyalı turistten

Andrzej Kucza'nın yüzünü Recep Sert'e nakletmek üzere operasyon başlatıldı.

Abone ol

Türkiye'nin İlk yüz naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ekibi, Muğla'da ölen Polonya turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza'nin yüzün alıp, 26 yaşındaki Recep Sert'e nakletmek üzere operasyon başlattı.

Türkiye'nin ilk yüz naklini 20 Ocak 2012 tarihinde Uğur Acar'a, 4'üncü nakli ise Turan Çolak'a yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, bu kez 5'inci yüz nakli operasyonu için harekete geçti. Muğla'daki bir otelde tatil yapan Polonyalı turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza denizde yüzerken rahatsızlanarak kalbi durdu. Kaldırıldığı hastanede kalbi tekrar çalıştırılan ancak beyin fonksiyonlarını yitirdiği belirlenen Polonyalı turistin yüzü de dahil tüm organlarını bağışladığı öğrenilince Sağlık Bakanlığı devreye girdi.

recepsert.jpg

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki yüz nakli ekibi vericinin yüzünü almak için Muğla'ya hareket ederken, alıcı olarak 26 yaşındaki Recep Sert ise İzmir'den Antalya'ya çağırıldı. Turistin yüzünün, Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde kaza sonucu ateşli silah yaralanmasıyla gözlerini ve yüzünün büyük bir bölümünü kaybeden Sert'e nakledilecek.

Yaptığı yüz ve rahim nakliyle tanınan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, sabaha karşı yüz nakli ameliyatını gerçekleştireceği belirtildi.

DİĞER ORGANLARI ALINAMADI

Türkiye'nin 5'inci yüz naklinin donorü Polonyalı 42 yaşındaki Andrzej Kucza'nın eşi Lili ve oğlu Joseph ile Muğla Akyaka'ya tatile geldiği öğrenildi. Geçen Pazartesi günü saat 05.00'de beyin ölümü gerçekleşen Kucza'nın, ölüm nedenine kalp ve damar hastalığına bağlı Epileptik Atak tanısı konulduğu belirtildi. Kucza'nın ailesinin, Polonya'daki sigorta şirketiyle görüşerek organların bağışlanmasını talep ettiği, yapılan inceleme sonucu kalbinde CPR (Kalp pili) olduğu için kalbinin alınamadığı, karaciğer ve böbreklerin ise nakle uygun olmaması nedeniyle bu organların da alınamadığı kaydedildi. Kucza'nın operasyon için uygun görülen yüzü ile uygun görülmesi durumunda korneaların alınacağı bildirildi.