BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.439,08
HABER /  GÜNCEL

18 Temmuz 2013 İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Hindistan'da bir ilkokulda gıda zehirlenmesinden çocukların ölmesini, Malala Yusufzay'a Taliban'dan gelen mektubu ve Dick Cheney'nin kızının Amerikan Senatosu'na aday olmasını sayfalarına taşıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Hindistan'da bir ilkokulda gıda zehirlenmesinden çocukların ölmesini, geçen sene Taliban tarafından vurulan Pakistanlı Malala Yusufzay'a yine Taliban'dan gelen mektubu ve Dick Cheney'nin kızının Amerikan Senatosu'na aday olmasını sayfalarına taşıyor.

Hindistan'da 22 ilkokul çocuğunun okullarında yedikleri öğle yemeğinden zehirlenip ölmesi Independent gazetesinin dış haberler bölümünde manşette yer alıyor.

Gazete, Bihar eyaletinde çocukların yemeğine karışan böcek ilacını yedikten sonra zehirlenip ölmesinin ardından ebeveynlerin sokaklara döküldüğünü yazıyor.

Independent ayrıca Hindistan'da ilkokullarda bedava öğle yemeği verilmesi programının İngiltere tarafından 25 milyon sterlinle desteklendiğini hatırlatıyor.

Telegraph: 'Kuvvet komutanından uyarı: Suriye'yle savaş tehlikesi'

Telegraph gazetesi, kendilerine mülakat veren İngiltere Genelkurmay Başkanı General David Richards'ın, uçuşa yasak bölgelerin uygulanmaya konması ve muhaliflerin silahlandırılması durumunda İngiltere'nin Suriye'yle savaşa girmeye hazırlıklı olması gerektiğini söylediğini yazıyor.

Gazete, General'in "Suriye rejiminin hesaplarını bazı kişilerin istediği gibi etkilemek istiyorsanız, o zaman yerdeki hedeflerin de vurulması gerekiyor." dediğini, "bunun da savaş anlamına geleceğini" belirttiğini aktarıyor.

Telegraph, mülakatları sırasında General'in Asad rejimiyle nasıl başa çıkılacağına dair bir plan sunulmadan önce "hükümetin siyasi hedeflerini aydınlığa kavuşturması gerektiğini" söylediğini de yazıyor.

Guardian: 'Seni bu yüzden öldürmek istedik – Taliban'ın Malala'ya mektubu'

Guardian gazetesi, Taliban komutanlarından Adnan Raşid'in geçen sene Pakistan'da kızların eğitimini savunduğundan başından vurulan Malala Yusufzay'a yazdığı mektubu okuyucularına aktarıyor.

Gazete, komutanın Malala'yı önceden uyarmadığı için suçluluk hissettiğini ama Taliban'a karşı karalama kampanyası yürüttüğü için saldırıya uğradığını yazdığını aktarıyor.

Komutanın saldırı için özür dilemediği mektubu Guardian "bölük pörçük İngilizceyle yazılmış ve derme çatma" olarak niteliyor.

Guardian ayrıca mektubun açıklıkla Pakistan'daki düşünceleri etkilemeye çalıştığını, çünkü dünya çapında cesaretle bağdaştırılan Malala'nın kendi ülkesinde kimilerince "ilgi çekmeye çalışan bir tip" veya CIA ajanı olarak nitelendirildiğini belirtiyor.

FT: 'Ecclestone suçlaması F1'i allak bullak etti'

Financial Times gazetesi, Formula 1'in sahibi Bernie Ecclestone'un Almanya'da savcılarca rüşvet vermekle suçlandığını yazıyor.

Bunun 82 yaşındaki F1 sahibinin kariyerinde en zorlu dönemeç olacağını yazan Financial Times, Ecclestone'un eline iddianamenin geçtiğini doğruladığını aktarıyor.

Gazete, F1'in geleceğinin bu yüzden karıştığını ve en büyük hissedar CVC Capital Resources'un halefiyet planlarını erkene alma ihtimalinin gündeme geldiğini yazıyor. Yine de Financial Times, F1'deki pek çok kişinin sporun Ecclestone'a aşırı bağımlı olduğunu hissettiğini, ve bu yüzden CVC'nin onsuz yapamayacağını düşündüğünü okuyucularıyla paylaşıyor.

Guardian: 'Cheney'nin kızı 'anne ve vatansever' olarak Amerika Senatosu'na aday'

Guardian gazetesi, eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin büyük kızı Liz Cheney'nin 'bir anne ve vatansever' olarak Wyoming eyaletinden Amerika Senatosu'na aday olduğunu yazıyor.

Gazete, Cheney'nin internete yüklediği altı dakikalık, adaylığını tanıttığı videoda muhafazakar bir gündem benimsediğini ve Başkan Obama'yı çok sert dille eleştirdiğini aktarıyor.

Times: 'Sıcak hava dalgasında yüzlerce kişi öldü'

Times gazetesi, İngiltere'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının resmi hesaplara göre en fazla 760 kişinin ölümüne neden olduğunu manşetten duyuruyor.

Gazete, 30 derece üstü sıcaklıkların altıncı gününe girildiğini, ve İngiltere Meteoroloji Bürosu'nun ülkenin belli kesimleri için sağlık uyarısı yaptığını yazıyor.