BIST 10.319
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.453,63
HABER /  GÜNCEL

500 TL ile 18 kişiye iş verdi

Yatmadı şikayet etmedi. Azminin karşılığına da gördü. Kahramanmaraşlı Emiş herkese örnek oldu.

Abone ol

Kahramanmaraş'ta 2 çocuk annesi 27 yaşındaki Emiş Polat, Mikro Kredi Projesi kapsamında aldığı 500 lira kredi ile 18 kişiye istihdam sağladı.

Çok istemesine rağmen ilkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Elbistanlı Emiş Polat, 17 yaşında akrabası Ertuğrul Polat ile hayatını birleştirerek, Kahramanmaraş'a yerleşti. Genç yaşta 2 çocuk annesi olan Emiş Polat'ın hayatı mikro kredi proje ile değişti.

Kahramanmaraş Valiliği tarafından 2007 yılında uygulamaya konulan Mikro Kredi Projesi'ni bir akrabasının vasıtasıyla öğrenen Emiş Polat, bu projeden faydalanmaya karar verdi. Mikro Kredi bürosuna gelen ve yetkililerle görüşen Polat, 500 lira kredi kullanarak temizlik işi yapacağını söyledi. İşlemlerini tamamladıktan sonra kredisini alan Polat, İstanbul'dan 1250 liraya taksitle yer silim makinesi siparişi verdi. Aldığı krediyi peşinat olarak firmaya gönderen Emiş Polat temizlik makinesini teslim aldıktan sonra işe koyuldu.

Tanıtıcı broşür bastıran Polat, bu broşürleri de kentin her bölgesine dağıttı. 20 gün bekledikten sonra ilk işini alan Emiş Polat, bir ilköğretim okulunun temizliğini yaptı. 500 lira krediyi aldıktan sonra hiç umutsuzluğa kapılmadığını söyleyen Emiş Polat, ''Eşim inşaat işiyle uğraşıyordu. Evime katkı sağlamayı her zaman düşünüyordum ama nasıl olacaktı ne yapacaktım bilmiyordum. Valiliğin projesini öğrenince çok heyecanlandım. Mahalledeki komşularımız mikro krediden para almışlar ve çoğu da el işi ile ilgili çalışma yapıyordu. Ben farklı bir konu olsun dedim ve aklıma temizlik geldi ''dedi.

İşe başladıktan sonra yoğun olarak çalışmaya başladıklarını anlatan Emiş Polat, ilk makinenin taksitlerini ödedikten sonra 2 bin 500 liraya yeni bir makine siparişi verdiklerini belirtti.

Başta okullar olmak üzere resmi ve özel şirketlerin bina temizliğine devam ettiklerini kaydeden Polat, şunları söyledi:

''İşlerimiz büyüyünce mahallemizde çalışmak isteyen ev hanımlarını dolaşarak beraber çalışma teklifinde bulundum. Şu anda 18 ev hanımı ile beraber çalışıyoruz. Kahramanmaraş dışından da iş almaya başlayınca önce birinci aracı ardından da ikinci aracı aldık. Bütün bunları da taksitle ödemeye başladık. Bu para o kadar bereketlendi ki beraber çalıştığımız kadınların bir çoğu ya kızını ya da oğlunu evlendirdi.''

Hedefinin işini daha da büyüterek şirket kurmak olduğunun altını çizen Emiş Polat, ''Ama ben birden bire büyümek istemiyorum. Yavaş yavaş emin adımlarla ilerleyeceğim, basamakları ağır ağır çıkacağım. Kendi işimde en iyisini yapmaya çalışacağım''diye konuştu.

VALİ MEHMET NİYAZİ TANILIR

Öte yandan eşi Ertuğrul Polat ile birlikte Vali Mehmet Niyazi Tanılır'ı makamında ziyaret eden Emiş Polat, Vali'ye teşekkür etti. Vali Tanılır'a çiçek veren Polat, ''Bu proje ile hayatım çok değişti. Hem evime katkı sağlıyorum hem de birçok ev kadınına iş imkanı sağlamış oldum''dedi.

Vali Tanılır da ''Mikro kredi de Emiş hanımın örneği gerçekten heyecan verici bir örnek. Gurur duyduk. Türkiye çapında örnek olacağını düşünüyoruz. Biz burada vesileyiz. Bu işin başarıya ulaşması bu tür örneklerle ortaya çıkacaktır'' diye konuştu.

Mikro Kredi uygulamasına Kahramanmaraş'ta 2007 yılından bu yana devam ettirdiklerini belirten Tanılır, şu anda 1060 kadına ulaştıklarını ve 1 milyon lira kredi verdiklerini kaydetti.

Fakirlikle mücadelede mikro kredinin çok önemli olduğunu aktaran Tanılır, ''Yaptığımız yardımların insani boyutuyla şüphesiz çok önemlidir. Ama bu yardımlar yoksulluğu ortadan kaldırmıyor. Sadece biz yoksulun başkasına avuç açmadan hayatını idame ettirmesini sağlıyoruz. Esas olay klasik tabirler insanlara balık tutmasını öğretmek'' ifadelerini kullandı.

Vali Tanılır daha sonra Emiş Polat'a başarısından dolayı kutlama belgesi verdi. Bu arada Emiş Polat Vali Tanılır'a Valilik bahçesini temizleme teklifinde bulundu.

Tanılır Polat'ın teklifini kabul ederek kendisine teşekkür etti.