BIST 10.316
DOLAR 32,21
EURO 34,73
ALTIN 2.452,79
HABER /  POLİTİKA

BDP grup dilekçesi Mecliste

Belediye başkanlarına yapılan operasyon BDP'nin grup kurma sürecini hızlandırdı. Dilekçe TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Abone ol



Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA- Aralarında 17 il ve ilçe belediye başkanının bulunduğu 80 kişinin gözaltına alınması Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Meclis'te grup oluşturma kararını hızlandırdı. Eski DTP'li 19 milletvekili ve bağımsız İstanbul milletvekili Ufuk Uras'ın oluşturduğu 20 kişilik grup listesi Meclis'e sunuldu.


TEPKİ AÇIKLAMASI
Belediye başkanlarının gözaltına alınmasına BDP Genel Başkanı Demir Çelik genel merkez bunasında düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi. Çelik belediye başkanlarının bir gün önce BDP'ye katıldıklarını hatırlatarak bundan hemen sonra yapılan gözaltıları "düşündürücü" buldu.

11'i fiili, 6'sı eski 80 kişinin gözaltına alındığını anlatan Çelik, "Bu sayı bir kez daha bize ne denli bir açmazla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Türkiye geçmiş alışkanlıklarından sıyrılarak değişim rüzgarının işaret ettiği yönde değişecektir ya da statükodan yana olan güçlerin iradesinin egemen olduğu kör karanlık günlere dönecektir. O anlamıyla eğerki acıları bilince taşıyıp ders çıkarmışsak büyük görev düşüyor sorumluluk düşüyor hepimize" dedi.

Yaşananlara demokratik meşru zeminde tepki gösterilip ses çıkarılmasını isteyen Çelik, "Susarsak sıramızı beklemeye kalkışırsak Nazi faşizminin yol açtığı benzer bir acıyı Türkiye halkları ve demokrasi güçlerinin hak etmediği tespitiyle bizi de vuracağının biliniyor olması gerekir" dedi.

KCK SUÇLAMASIYLA SİSTEM KURTULAMAZ
BDP Genel Başkanı Çelik belediyee başkanlarının KCK operasyonu kapsamında alınmasına da sert tepki gösterdi. Çelik, "KCK dedikleri PKK’nin şehir yapılanması olarak adlandırılan yapıya belediye başkanlarımızı dahil ederek yöneticilerimizi dahil ederek sistem kendini kurtaramaz. Bu sadece yapılanı meşru kılmak adına olayı bir bütün olarak Kürtlerin omzuna yıkarak Kürtleri potansiyel suçlu olmaktan öte kimsenin işine yaramaz" eleştirisi getirdi.

ŞAHİN-GÜVERCİN ELEŞTİRİSİ
Çelik operasyon kapsamında Kürtler içinde "Şahinlerin temizlendiği" yönünde yapılan yorumları da eleştirdi. Çelik, "Şahinleri bizden kopardıklarını söyleyerek güvercinlere demokratik siyasetin yolunu açtıkları söylemi samimi, gerçekçi ve doğru değil. Aksine Kürtler on yıllardır meşru demokratik zeminde yedinci siyasi partileri ile Türkiye'nin demokratikleşmesi ve demokratik siyasetin egemen kılınmasına herkesten  çok daha hazır çok daha inançlı ve karardırlar" dedi.

GRUP DİLEKÇESİ MECLİS'TE
Belediye başkanlarının göz altına alınması BDP'nin grup sürecini hızlandırdı. Çelik, "Yarın itibariyle biz milletvekillerimizin grup oluşturma amcıyla listesini TBMM’ye sunacağız" dedi. Ancak açıklamanın hemen ardından dilekçe bir gün sonraki Genel Kurul'da okunabilmesi için bugün Meclis'e gönderildi.

GRUP RESMEN KURULDU
Dilekçenin TBMM'ye ulaşması ile kapatılan DTP’nin ardından Barış ve Demokrasi Partisi 20 milletvekili ile TBMM grubunu resmen kurdu. Kapatılan DTP’nin Grup Amiri Mehmet Ali Oral tarafından Meclis Başkanlığı’na iletilen kuruluş dilekçesinde Uras’la birlikte 20 milletvekilinin ismi yer aldı. 

BDP grubunun kuruluş dilekçesi yarın Meclis Genel Kurulu’nda okunacak ve ardından da Genel Kurul’da, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararının ardından sökülen TBMM'deki DTP tabelasının yerine Barış ve Demokrasi Partisi'nin isminin yer alacağı yeni tabelalar asılacak. DTP’nin kapatılmasıyla 6’ya düşen TBMM’de temsil edilen siyasi parti sayısı yeniden 7’ye yükselecek. Grubu olan parti sayısı da yine 4’e çıkacak.

Grup kurma konusunda bugün harekete geçilmesinin nedenin ise hem yapılan operasyonlar hem de önümüzdeki hafta yılbaşı tatili nedeniyle TBMM’nin çalışmama ihtimaline karşı, grup kurma kararının Meclis Genel Kurulu’nda yarın okunmasını sağlamak olduğu kaydedildi.

URAS DA GRUP LİSTESİNDE
BDP Genel Başkanı Demir Çelik’in imzasını taşıyan dilekçede “Barış ve Demokrasi Partisine, TBMM’nin 20 milletvekili üye olmuştur. BDP Genel Başkanı Demir Çelik’in imzasını taşıyan 20 milletvekili ile Meclis grubumuzu oluşturmuş bulunmaktayız”denildi.

Dilekçede ise Mardin Milletvekili Emine Ayna, Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Batman Milletvekili Ayla Akad Ata, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Muş Milletvekili Nuri Yaman, Van Milletvekili Özdal Üçer, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Siirt Milletvekili Osman Özçelik ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın ismi bulunuyor.

BDP DİYARBAKIR'A GİDİYOR
Öte yandan BDP'li yöneticiler ve eski DTP milletvekilleri yarın Diyarbakır'a gidecek. Çelik, "Arkadaşlarımızla Diyarbakır'da gelişmeleri yerinde izlemek ve haksızlık ve hukuksuzluklara demokrasi tepkimizi yükseltmek istiyoruz" dedi.