BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

500 gramlık bebek yaşama tutundu

Anne karnında aşırı strese dayanamayan bebek 23. haftada doğdu

Abone ol

Şahinler ailesinin 3. bebeği olan Yaren, daha doğmadan stresle tanıştı. Babasının işlerinin bozulması sebebiyle ailesi ekonomik sıkıntı içerisine girdi. Ailenin tüm geçimi dede Ahmet Şahiner'in emekli maaşına kaldı. Dedenin maaşı üzerinde ise oğlu için çektiği kredinin haczi bulunuyor. Aile, belediye ve komşuların yardımı ile geçiniyor.

YAREN BEBEK 23. HAFTASINDA DOĞDU

Anne Döndü Şahiner'in aşırı stres yaşaması sonucu Yaren bebek 23. gebelik haftasında dünyaya geldi. 540 gram ağırlığında doğan Yaren, doğumun gerçekleştiği hastanenin koşullarının yetersiz olması sebebiyle Samsun Medical Park Hastanesi'ne sevk edilerek yenidoğan yoğun bakım ünitesine alındı. Solunum cihazında 50 gün süre ile izlenen, zaman içindeki kayıpları ile vücut ağırlığı 500 grama kadar düşen bebeğin sağlıklı bir şekilde hayata tutunması için tüm yenidoğan ekibi seferber oldu. Hayata tutunmayı başaran Yaren bebek 78 günlük yoğun bakım serüveni sonucunda 1800 gram ağırlığına ulaşarak hayata yeniden 'merhaba' dedi.

Hayatın zor şartlarına rağmen anne Şahiner, bebeğini kucağına almanın mutluluğunu yaşadı. Şahiner, "Bebeğimizin bu hale gelmesinde emeği olan herkesten Allah razı olsun." dedi.

BEBEK NE KADAR ERKEN DOĞARSA O KADAR SAĞLIKSIZ OLUYOR

Medical Park Samsun Hastanesi Yenidoğan Hekimi Uz. Dr. Didem Yeşilırmak, Türkiye'de yılda yaklaşık 1.3 milyon çocuğun dünyaya geldiğini ve doğumların yüzde 10'unun erken doğumlardan oluştuğunu belirtti. "Bebeğin gebelik haftası küçüldükçe sağlıklı yaşam oranları da azalıyor, özellikle Yaren bebek gibi 25 hafta sınırının altında doğanlarda riskler çok daha fazla." diyen Dr. Yeşilırmak, şu bilgileri aktardı: "Ancak iyi hazırlanmış ve teknolojiyle desteklenmiş iyi bir hastane ortamında bu bebeklerin bile yaşam şansı günümüzde artmış durumda, anne adayının prematüre bir bebek doğurma riski varsa, doğumun yenidoğan yoğun bakımı verebilecek bir merkezde gerçekleşmesi bebeğin yaşama ve yaşamını sağlıklı devam ettirme şansını artıracaktır."

EBEVEYNLER YAŞAYACAK MI ENDİŞESİNDE

Medical Park Samsun Hastanesi olarak gerekli tedavi araçlarıyla 26 bebek kapasiteli Yenidoğan Yoğum Bakım Ünitesi'nde Yaren bebek gibi pek çok hasta izlemekte olduklarını belirten Dr. Yeşilırmak, sadece Samsun'da yaşayan ailelerin bebeklerini değil Sinop, Ordu, Amasya, Çorum, Rize gibi çevre illerden de çok sayıda bebek takip ettiklerini, yenidoğan ünitelerinde prematüre bebeği yatan ve bebeğim yaşayacak mı endişesini taşıyan ebeveynlerin stresleri ile baş edebilmeleri için sosyal destek grupları oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.