BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.395,54
HABER /  GÜNCEL

50 generale gizli 'balyoz' sorgusu

Aralarında 9 generalin de bulunduğu 50 askeri personelin, Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında sessizce ifade verdiği ortaya çıktı.

Abone ol

Aralarında 9 generalin de bulunduğu 50 askeri personelin, Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında sessizce ifade verdiği ortaya çıktı.

Genelkurmay'a gönderilen talimat üzerine subaylar, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na 'sivil kıyafetle' gitti. Balyoz Darbe Planı soruşturmasında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Ankara'da 9'u general 50 askeri personelin ifadesinin alındığı belirlendi.

Kozmik Oda soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Genelkurmay'da görevli 40'ı muvazzaf 10 emekli subayın ifadesini aldı. Birçok askerin Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen Balyoz belgelerinin ardından ifadesi alınırken, Balyoz davası tutuklusu askerlerin ise cezaevine girmeden önce soruşturma sırasında geçtiğimiz yıl ifadeye geldikleri öğrenildi.

"SİVİL KIYAFETLE GELİN"

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, şüpheli askeri personelin ifadelerinin alınacağını belirterek Genelkurmay'a talimat yazısı gönderdi. Genelkurmay da, Merkez Komutanlığı aracılığıyla gün ve saat vererek askeri personelin ifadesinin alınmasını sağladı. Merkez Komutanlığı, spekülasyon yaşanmaması için uyarılırken 50 personelin dikkat çekmemek için adliyeye 'sivil kıyafetlerle' gelmesi istendi. İfadesi alınanlar arasında 3 korgeneral ile 5 tümamiral, tümgeneral ve 1 tuğamiralin de bulunduğu öğrenildi. İlk olarak 7 muvazzaf, daha sonra 13 ve son olarak da 20 askerin çeşitli günlerde ifadeleri alındı.

Ayrıca, Genelkurmay'dan emekli 10 personelin ve emekli bir generalin de bulunduğu kaydedildi. Yüksek rütbeli askerlere eşlik edecek emir astsubaylarının da sivil olarak savcılığa gitmeleri istendi. Generallerin de bu ikazı dikkate alarak 2 astsubay ve 2 uzman çavuş eşliğinde sivil olarak Adalet Sarayı'na gittiği belirlendi.

TUTUKLANDILAR

Gölcük'te ele geçirilen Balyoz belgelerinin ardından soruşturma kapsamında tutuklanan ve halen tutuklu olarak yargılanan Tümgeneraller Salim Erkal Bektaş, Suat Dönmez ve Nurettin Işık ile Albaylar Hasan Gülkaya, Ahmet Necdet Doluer'in soruşturmanın devamettiği sırada Ankara'da ifade verdiği kaydedildi. İfadesi alınan bazı askeri personelin ise görevlerine devam ettiği aktarıldı. Savcıya ifade veren tutuksuz isimler arasında adı Ergenekon soruşturmasında da geçen Tuğamiral Serdar Okan Kırçiçek dikkat çekiyor. Ergenekon iddianamesinde Kırçiçek'in adı ÇYDD eski Başkanı Türkan Saylan'a yazdığı mektupta yer alıyor.

İfade veren diğer isimler arasında Eskişehir 1.Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü'nün adı Balyoz belgelerinde dönemin Harp Akademileri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına tarafından kendi adına gönderilen 'Özel Direktif' konulu 'çok gizli' belgeyle gündeme gelmişti. Belgede, AK Parti'nin iktidar olmasının ardından irticai unsurların güç kazandığı ve dini esaslara dayalı bir yönetimsistemi kurmayı hedefledikleri anlatılıyordu.

İfade veren diğer isimler arasında Tümamiraller Ahmet Sinan Ertuğrul ve Erdem Caner ile Albaylar Mustafa Koç, Hakan Öktem, İsmet Kışa, Hakan İsmail Çelikcan, Ahmet Çetin, Bora Serdar, Levent Güldolmuş, Fatih Musa Çınar da var.