BIST 10.424
DOLAR 32,41
EURO 35,24
ALTIN 2.432,27
HABER /  GÜNCEL

5 Şubat 2012 Basın Özeti

İngiliz Pazar gazetelerinde öne çıkan haber ve yorumlar: İngiltere kar altında, BM'deki Suriye vetosu, 'Suriye ordusu Şubat ayında dağılacak' ve insansız hava aracı tartışması.

Abone ol

Bugün yayınlanan İngiliz gazetelerinin hemen hepsinde dün itibariyle ülkeyi etkisi altına alan soğuk hava dalgası ve kar yağışına dair haberlere geniş yer ayrılmış.

Observer gazetesi ilk sayfasından, kar altındaki bir doğa fotoğrafı eşliğinde verdiği haberine "İngiltere kara hazırlandı" başlığını uygun görmüş.

Ülkenin bazı bölgelerinde hava sıcaklığının sıfırın altında dokuz dereceye düşmesinin beklendiğinin belirtildiği fotoğraf altı yazısında özellikle ziraat ve hayvancılık alanlarında aşırı soğuklara karşı önlemler alındığı söylenmiş.

Gazetenin iç sayfalarında geniş bir şekilde ele alından soğuk hava dalgasının süreceği önümüzdeki günlerde İngiltere'de yaşamın "yavaş çekimde" ilerleyeceği belirtilmiş.

Başkent Londra'daki Heathrow Havaalanı’ndan bugün yapılması planlanan uçuşların yüzde otuzunun iptal edildiğini belirtildiği Observer haberinde, araçlarıyla trafiğe çıkacakların Meteoroloji Ofisi tarafından uyarıldıklarının altı çizilmiş.

Observer'ın haberinde ayrıca, soğuklarla ilgili açıklama yapan Age UK isimli yaşlılara yardım faaliyetleri yürüten hayrı kurumunun ısının aşırı düşmesiyle sağlık koşulları kötüleşebilecek yaşlılara özen gösterilmesi çağrısına yer verilmiş.

BM'deki Suriye vetosu

Hemen hemen tüm İngiliz pazar gazetesinin geniş yer verdiği uluslararası gelişmelerden biri, Birleşmiş Milletler Güvenilk Konseyi'nde dün yapılan Suriye kararıyla ilgili oylama olmuş.

Konseyin daimi temsilcisi Rusya ve Çin'in kararı veto etmeleri, Independent on Sunday'in birinci sayfasındaki ana haberinde "Suriye'de katliam, dünya öfke içinde, Birleşmiş Milletler ise harekete geçme gücünden yoksun" başlığıyla verilmiş.

Beşar Esad'ın kendi insanlarına saldırıp yüzlerce kişiyi öldürürken, Çin ve Rusya'nın Esad'ın görevden ayrılması talebini içeren BM kararını veto ettiği söylenen haber, kefenlerde bulunan onlarca cesedin gösterildiği bir fotoğraf eşliğinde verilmiş.

Moskova ve Pekin'in, karar metnini "yalnızca Şam yönetimine tepki gösterilip ülkedeki silahlı milislerin göz ardı edilmesi" sebebiyle reddetmesinin, Esad güçlerinin bombardımana devam etme konusunda "serbest bıraktığının" belirtildiği, David Osborne ile David Randall imzalı haberde dün muhaliflerin kontrol ettiği Humus kentinde yüzlerce muhalifin öldürüldüğü belirtilmiş.

Aynı haberi okuyucularına sunan Observer gazetesi, Humus kentinde üç yüz kişinin hayatını yitirdiğini söylerken, ölü sayısı konusunda bir muğlâklığın bulunduğuna dikkat çekmiş.

Humus'ta bulunan eylemcilerin belirttiği rakamın doğrulanması imkânına sahip olunmadığının belirtildiği haber, gömülmeye hazırlanan yüzlerce cenazenin etrafında toplanmış Humusluların gösterildiği bir fotoğrafla birlikte sunulmuş.

"Suriye ordusu çökmek üzere"

Suriye'de yaşanlara dair ilgi çekici bir haber ise yalnızca Sunday Telegraph gazetesinde yer bulmuş. Haberin başlığı "Generale göre, Suriye ordusu çökmek üzere".

Gazeteye geniş bir mülakat veren, Suriye ordusundan ayrılıp Esad karşıtlarının tarafına geçmiş olan General Mustafa el Şeyh'in sözlerine dayandırılan haberde özetle Esad rejiminin günlerinin sayılı olduğu bunun temel sebebinin ise ordunun dağılmak üzere olduğu anlatılmış.

Kasım ayı sonlarında ordudan ayrılıp Türkiye'ye kaçan 37 yıldır Suriye ordusuna hizmet etmiş General Mustafa el Şeyh, ordunun yalnızca üçte birinin operasyon yapabilmeye hazır olduğunu belirtmiş.

El Şeyh'e göre bu duruma yol açan temel faktörler, görev başında olan ordu mensuplarının ise moral olarak çöküntü yaşamaları, Sünni askerlerin orduyu terk etme eğiliminde olmaları ya da önemli görevlerden alınmış olmaları.

Şu anki durumun son derece tehlikeli olduğunu belirten El Şeyh Suriye rejiminin infilak etmesinin bütün bölgeyi sarsacak bir nükleer reaksiyona yol açabileceğini söylemiş.

Ordunun Şubat ayında dağılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten General El Şeyh, hükümetin de devrileceğinin ancak bunun ne zaman olacağını kestirmenin mümkün olmadığını söylemiş.

El Şeyh ayrıca, daha önce gündeme gelen uçuşa kapalı hava sahası gibi çözüm yöntemlerinin artık işe yaramayacağını zira Esad karşıtı silahlı mücadelenin çok güçlendiği belirtmiş ve bu sebeple Rusya'nın vetosu sebebiyle BM dışında bir dış müdahale talep ettiklerini ifade etmiş, Kosova ya da Fil Dişi Sahili'ndekine benzer bir destek beklediklerini vurgulamış.

El Şeyh, 37 yıl boyunca hizmetettiği Suriye Ordusu'ndan ayrılma sebebini Humus kentinde askerlerin genç bir geline cinsel saldırıda bulunmaları olarak ifade etmiş ve ordunun "çıldırmış bir ölüm makinesi"ne dönüştüğünü söylemiş.

Haberde ayrıce General El Şeyh'in Esad karşıtı Suriyelilerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi ve Özgür Suriye Ordusu'yle görüşmelerinin sürmekte olduğu söylenmiş.

İnsansız hava aracı tartışması

Sunday Times'ın dünya haberlerine ayırdığı sayfalarında yer alan bir haber Pakistan'da CIA'in insanız uçakları tarafında öldürülen sivillere dair.

"Obama'nın iddialarının aksine Pakistanlılar terörle savaşın ağır faturasını ödüyorlar" alt başlığıyla verilen haberde, ABD başkanın geçen haftaki açıklamalarını çürütecek bir rapordan bahsedilmiş.

İngiltere merkezli Araştırmacı Gazetecilik Bürosu isimli örgütün yayınladığı raporda, Obama'nın görevde bulunduğu son üç senede sayıları 282 ile 535 arasında değişen sivil insansız hava araçları tarafından öldürüldüğü bunlardan 60'ının çocuk olduğu belirtilmiş.

CIA tarafından yürütülen insansız uçak operasyonlarının "tamamen gizli" olarak tanımlanması sebebiyle hesabının sorulamadığının altının çizildiği Sunday Times haberi konuyla ilgili tartışmanın uzun vadede yaşanacak askeri operasyonların hukuksal ve insani boyutlarına yön verebileceği öngörüsüyle sona ermiş.