BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

4'üncü paket KCK'lılara yarayacak

4'üncü yargı paketiyle birlikte şiddet içermeyen fiilleri işleyenler hapis suçuyla yargılanmayacak.

Abone ol

Demokratik açılım süreci kapsamında değerlendirilen 4'üncü yargı paketi ile pek çok yenilik geliyor.

KCK tutuklularına tahliye yolu açan 4’üncü yargı paketi, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’na geliyor.

ŞİDDET İÇERMEYEN DÜŞÜNCE SUÇ OLMAYACAK

Şiddet içermeyen düşünce açıklamaları artık suç sayılmayacak. Halkı askerlikten soğutmaya hapis cezası verilmeyecek, işkence suçlarına zamanaşımı da kaldırılacak

Uzun süredir üzerinde çalışılan 4. Yargı Paketi’nde son aşamaya geldi. Son yargı paketinin Bakanlar Kurulu’na gelmesi bekleniyor.

Birçok konuda köklü değişiklikler getiren paketle birlikte KCK tutukluları başta olmak üzere çok sayıda terör suçlusunun tahliye edilebileceği belirtiliyor.

Türk Ceza Kanunu’nda “suçu ve suçluyu övme”ye dönük düzenlemeler de 4’üncü pakette yumuşatılıyor. Şiddete veya suç işlemeye teşvik edecek nitelikte olmayan eylemler artık suç sayılmayacak.

İŞKENCEYE ZAMANAŞIMI KALKIYOR 

İşkence suçlarına verilen ceza konusunda hazırlanan bir düzenleme de pakete girdi. Söz konusu düzenlemeyle birlikte işkence ve kötü muamele suçlarında zamanaşımı kaldırılıyor.

Getirilecek diğer bir düzenlemeyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nde askerlere verilen “disko” olarak bilinen oda hapsi cezası, askeri idari yargı denetimine açılacak.

ASKERLİKTEN SOĞUTMAYA HAPİS KALKIYOR 

‘Askerlik hizmetinden soğutma’ suçuyla ilgili düzenleme de son pakete girdi. Halen 6 ayla 3 yıl arasında hapis cezası olan bu suçunun cezası adli para cezasına dönüştürülüyor.

Yapılacak değişiklikle soruşturma ve kovuşturma aşamasında tahliye taleplerinin duruşma dışında yapılması durumunda savcıdan görüş alınmayacak.

Düzenlemeyle, soruşturma ve kovuşturma aşmasında sanıkların en geç 30 gün içerisinde dinlenilmesi sağlanacak. Bu sürede yapılan duruşmalarda tutukluluk durumu karara bağlanacak.

Ayrıca tutukluluğa yapılacak itirazlarda savcı mütalaaları sanıklara bildirilecek ve sanıkların görüşü alındıktan sonra karar verilecek.