BIST 10.094
DOLAR 32,26
EURO 34,85
ALTIN 2.432,07
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

450 yıllık köy dünya mirasına alınacak

Üniversite öğrencisinin keşfettiği köy UNESCO dünya miras listesine alınma yolunda.

Abone ol

Karabük'ü tarihi konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesinde, 20 yıl önce bir üniversite öğrencisinin önerisiyle öğretim üyelerinin keşfederek imar koruma planı uygulaması başlattığı ''Yörük Köyü''nün UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ndeki koruma alanları arasına girmesi için çalışma başlatıldı.
 
Safranbolu'ya 11 kilometre uzaklıktaki Yörük köyü, en eskisi 450 yıllık olduğu bildirilen tarihi konakları ile dikkat çekerken, Arnavut taşlı sokakları, çamaşırhanesi, camisi ve çeşmeleriyle Osmanlı döneminin tüm özelliklerini yansıtıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 1997'de tarihi yapılarının zenginliği nedeniyle koruma altına alınan köyün, geleneksel halk kültürü ve yaşam tarzı da mimarisiyle özdeşleşiyor. Estetik unsurlardan vazgeçilmeden inşa edilen konaklar, toplumsal yaşama ait mimari özelliklerinin yanı sıra birbirlerinin manzarasını engellememesi nedeniyle de ayrı bir öneme sahip.

Bütün olarak korunan tarihi mimarisiyle, dünyadaki önemli kırsal alanlardan biri olarak gösterilen Yörük köyünün varlığını sürdürebilmesi için hazırlanan İmar Koruma Planı'nın, Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanmasının ardından, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ndeki koruma alanları arasına girmesi hedefleniyor.