BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,60
ALTIN 2.386,83
HABER /  GÜNCEL

40 yıllık hesabı değiştirdiler ve...

Merkez Bankası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı 40 yıllık hesaplama yöntemini değirdi. Gelirlerde beklenti arttı.

Abone ol

Turizm gelirlerinin hesaplanması konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yürüttüğü çalışmada sona gelindi. Turizmciler, TÜİK'in 40 yıllık gelir hesaplama metodunu değiştirtti.

40 yıl öncesinde Türkiye'deki havayolu şirketlerinin bu kadar çok olmadığını, tur şirketleri bulunmadığını belirten turizmcilerin bu ısrarıyla tur paket gelirlerinin sepetteki ağırlığını yüzde 40'tan yüzde 55'e çıkarttı. Habertürk'ün haberine göre, Türkiye'nin toplam turizm geliri 1.5 milyar dolar arttı. Turizmciler anket başta olmak üzere hesaplama yönteminin bütün kalemlerde değişmesinin 2009 yılında 21 milyar dolar olan toplam geliri 2010 yılı için 25 milyar doların üzerine çıkaracağı görüşünü taşıyor.

TÜİK'in 2010 yılı 4'ncü Dönem Turizm İstatistikleri 28 Ocak'ta yayımlanacak. Turizm gelirinin eksik hesaplandığını sürekli olarak dile getiren turizmciler, son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Genel Kurulu'nda şikâyetlerini dile getirdiler.

4 KEZ BULUŞTULAR

Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın duruma el koyması üzerine turizmciler TÜİK, Merkez Bankası ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle 'hesaplama metodunun değiştirilmesi' amacıyla bir araya geldi.

2011 başından itibaren 4 kez toplanan heyette TÜİK yetkililerinin alışkanlıklarını kırmak için çok çaba sarf ettiklerini ifade eden turizmciler, şöyle konuştu:

"Turizm gelirini hesaplamak için TÜİK'in yaklaşık 40 yıllık metotları bulunuyordu. Tur paketinde 100 lira olan gelirin 40 lirasının Türkiye'ye kaldığı şeklinde hesap yapılıyordu. Oysa havayolu ve tur şirketlerimiz büyük gelişme kat etti. Birçok operasyonda bütün gelir tamamen Türklerin eline geçiyor. Bunu anlattık. Ortalama yüzde 55'te karar kıldık. Sadece tur paketlerindeki hesaplama değişikliğinin toplam turizm gelirine katkısı 1.5 milyar dolar olacak."