BIST 10.277
DOLAR 32,24
EURO 34,75
ALTIN 2.388,54
HABER /  GÜNCEL

40 bin dolara Harwarddan diploma

Diploma dolandırıcılığında son nokta. Prestijli üniversitelerin sahte diplomalarını basıp, uçuk fiyatlara sattılar.

Abone ol

Rusya polisi Moskova'da yurtdışından prestijli üniversitelerin diplomalarını tedarik ederek, yüksek fiyatlara satan bir şebekeyi ele geçirdi. Şebeke, 40 bin dolara Amerikan Harvard Üniversite'nin diplomasını satarken yakayı ele verdi.

Moskova'da kaçak diploma satanlar metrolarda boyunlarına astıkları ilanlarla polisin olmadığı noktalarda reklamlarını yapabiliyor. Kişisel bilgilerin yer aldığı CD'ler ve diğer yasal olmayan ürünleri kolaylıkla edinmek mümkün.
Rusya İçişleri Bakanlığı Ekonomik Suçlarla Mücadele Bölümü Başkan Yardımcısı Aleksey Şışenko Ria Novosti haber ajansına verdiği bilgide, "Yurt dışından sahte diploma temin eden ve yüksek fiyatlara satan bir suç örgütü ele geçirildi. Sahte Harvard Diploması için 40 bin dolar yurtdışına transfer ediliyordu." dedi.

Diploma dolandırıcılığının uluslararası bir sorun olduğunu ifade eden Şışenko, "Birçok ülkede bu konuda binlerce sahte diploma ele geçiriliyor. Buna ABD, İngiltere, Avrupa Birliği ülkeleri dahil." değerlendirmesinde bulundu. Sadece polisin bu suçla mücadelede yetersiz kaldığını kaydeden yetkili, toplumdan da destek istedi. Şışenko, işverenlere çalışanlarının diplomalarının gerçek olup olmadıkları ile ilgili de denetim yapmaları tavsiyesinde bulundu.
Rusya İçişleri Bakanlığı ekonomik suçlarla mücadele bölümünden Aleksander Hazin de ajansa verdiği bilgide, "Bu konuda bir çok grup birlikte çalışıyor. Suç üstü yakalayabilmek için uzun çalışmalar gerekiyor." dedi. Hazin, bir kaç ay önce de Rusya'nın prestijli üniversitelerinden Plekhanov Ekonomi Akademisi'nin diplomasını 10 bin dolara satmaya çalışan bir şebekeyi ele geçirdiklerini söyledi.