BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

4. yargı paketi Aziz Yıldırım'a yaradı mı?

Mecnis'te onaylanan 4. yargı paketiyle birlikte hangi tututukluların serbest kalacağı, kime yarayıp yaramayacağı konuşuluyor.

Abone ol

Meclis Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, KCK ve Ergenekon tutuklularının 4. Yargı Paketi’yle birlikte serbest kalacağı yönündeki haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

4. Yargı Paketi’nin aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, tutuklu milletvekilleri, KCK sanıkları ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’a yarayıp yaramayacağı tartışmaları yaşanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Meclis Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü yargı paketinin bazı kesimler tarafından çok yanlış anlaşıldığını söyledi.

Hakkı Köylü, basında adı geçen sanıkların serbest bırakılacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Köylü, bazı yayın organlarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın ceza almayacağı şeklinde haberlerin doğru olmadığını dile getirdi.

ÖRGÜTE ÜYE OLANLAR YARARLANAMIYOR

4. Yargı Paketi’nde cezaların örgüte üye olanları kapsamadığını aktaran Köylü, "Aziz Yıldırım'ın davası Yargıtay aşamasında ve kendisi örgüt üyeliğinden yargılanıyor" dedi.

Önceki gün pakete eklenen düzenleme ile örgütün bildiri ve açıklamalarını basıp yayanlar, örgüt propagandası yapanlar, örgütün çağrı veya talimatları üzerine düzenlenenler de dahil olmak üzere gösterilere katılanlara artık “örgütü üyeliği” suçundan ekstra ceza verilmeyecek. Propoganda suçunda yapılan değişikliklerle de “şiddeti teşvik etmeyen veya meşru göstermeyen” düşünce açıklamaları da suç olmaktan çıkarıldığı için önemli sayıda dosya değişiklikten etkilenecek

Öte yandan Vatan gazetesinde yargı paketinden kimlerin yararlanıp yararlanamayacağı üzerine Kemal Göktaş imzalı bir haber yer aldı.

PAKETTEN YARARLANANLAR

BDP’Lİ VEKİLLER: Aralarında BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın da olduğu BDP’li milletvekillerinin neredeyse tamamı hakkında “örgüt propagandası yaparak örgüt adına faaliyette bulundukları” iddiasıyla düzenlenmiş yüzlerce fezleke bulunuyor. Paketle, Demirtaş, Ayla Akat, Adil Kurt, Ahmet Türk, Altan Tan, Aysel Tuğluk, Bengi Yıldız, Emine Ayna, Gültan Kışanak, Hüsamettin Zenderlioğlu, Halil Aksoy, Hasip Kaplan, İbrahim Binici, İdris Baluken, Levent Tüzel, Nazmi Gür, Nursel Aydoğan, Özdal Üçer, Pervin Buldan, Sabahat Tuncel, Leyla Zana hakkındaki suçlamaların büyük ölçüde düşmesi bekleniyor. Ayrıca bağımsız milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Leyla Zana da paketten yararlanacak.

AVUKATLAR: EMEP Adana İl Başkanı Avukat Sevil Aracı ile İHD Genel Merkez Yöneticisi Avukat Tugay Bek hakkında verilen 3 yıl hapsin düşmesi bekleniyor.

SEVİL SEVİMLİ: Fransa’dan Anadolu Üniversitesi’ne gelen öğrenci Sevil Sevimli, 1 Mayıs ve Grup Yorum konserine katıldığı için ‘örgüt adına faaliyet” suçundan 5 yıl ceza almıştı. Paketle bu davada da beraat verilmesi bekleniyor.

PANKART AÇANLAR: “Füze kalkanı değil, demokratik lise istiyoruz” pankartı astıkları için örgüt adına faaliyet suçundan ceza alan öğretmen Meral Dönmez ile öğrenci Gülşah Işıklı hakkındaki dava da paket kapsamına girecek.

PAKETTEN YARARLANAMAYANLAR

HANEFİ AVCI: Avcı, Devrimci Karargah ve Ergenekon örgütleri adına faaliyet suçundan değil, yardım iddiasıyla yargılandığı için, paketten yararlanamayacak.

AZİZ YILDIRIM: Şike davasında sanıklar örgüt kuruculuğu ve üyeliğinden ceza aldıkları için yasadan yararlanamayacak.

CÜPPELİ AHMET HOCA: Karagümrük çetesi adına faaliyette bulunma suçundan yargılanan Cüppeli Ahmet Hoca’nın faaliyetleri propaganda veya gösteri olmadığı için paketten etkilenmeyecek.

TAŞ ATAN ÇOCUKLAR: Gösterilerde taş atan çocukların davaları “şiddet” unsurunun varlığı nedeniyle paket kapsamına girmiyor.

ODTÜ’LÜ ÖĞRENCİLER: Başbakan Erdoğan’ın protesto edilmesine ilişkin başlatılan “terör” soruşturmasında “örgüt adına faaliyet” suçundan soruşturulan öğrenciler düzenlemeden yararlanamayacak.

REDHACK DAVASI: Redhack (Kızıl Hackerlar) grubu adına faaliyet göstermekle suçlanan 10 kişi hakkında bilişim yoluyla faaliyet söz konusu olduğu için düzenlemeden yararlanmaları mümkün görünmüyor.