BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,79
ALTIN 2.443,05
HABER /  GÜNCEL

Kuzey Kore: John Kerry Çin'den 'destek istiyor'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dört günlük Asya temasları çerçevesinde bugün Çin'i ziyaret ediyor. Kerry, Çin'in Kuzey Kore'deki etkisini ve yakın ilişkilerini kullanıp gerilimin dindirilmesi için Pekin'in daha etkin bir rol üstlenmesini istedi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kuzey Kore’deki gerginliği dindirmesini istediği Çin’i ziyaret ediyor.

Kerry, dün ziyaret ettiği Güney Kore’den yaptığı açıklamada, Çin ve ABD’nin ortak amacı olan ‘nükleer silahlardan arındırma’ politikası çerçevesinde Pekin’in de ‘desteğini göstermesi’ gerektiğini söyledi.

ABD’nin ‘kendini ve müttefiklerini koruyacağını’ belirten Kerry, Pekin ile yapılacak görüşmelerin amacının ‘gerginliği sona erdirecek bir yol bulunması’ olduğunu ifade etti.

“Kuzey Kore’ye en yakın ve üzerinde en çok etkisi olan ülkenin Çin olduğunu dünyada herkes açıkça bilir” diye konuşan Kerry, Çin’in de ABD gibi ‘nükleer silahlardan arındırılma’ taraftarı olduğunu belirtti.

Kerry, Çin’e “Bu sizin politikanız, siz de desteklemelisiniz” diye seslendi.

ABD Dışişleri Bakanı, Pekin’de önce Çinli mevkidaşı Van Yi ile ardından Başbakan Li Keqiang ve Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geliyor.

ABD, sızan Amerikan belgelerindeki iddiaların aksine, Kuzey Kore’nin nükleer savaş başlığı fırlatma kabiliyetinin olmadığını ifade ediyor.

Kerry’nin dört günlük Asya ziyareti, Kuzey Kore’nin ‘füze fırlatacağına’ dair söylentilerin yayıldığı bir döneme denk geliyor.

Kim İl Sung'un 101. doğum günü

Kuzey Kore, kurucu devlet başkanları Kim İl Sung’un 15 Nisan’da yapılacak 101’inci doğum günü kutlamalarına hazırlanırken, kutlamalar çerçevesinde füze fırlatılacağı da ortaya atılan iddialar arasındaydı.

Birleşmiş Milletlerin geçen Şubat ayında Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulama kararı almasının ardından, Pyongyang yönetimi, kapalı konumdaki nükleer reaktörlerinden birini çalıştıracağı sözünü vermiş, Güney Kore ile askeri kırmızı hattını kapatmış ve ‘güvenliklerini sağlayamayacağı’ uyarısıyla, diplomatik personelinin Güney Kore’den ayrılması çağrısında bulunmuştu.

Kuzey Kore, güney komşusu ve ABD’nin ortak askeri tatbikatına da tepki göstermişti.

Uzmanlara göre, daha ‘kavgacı’ bir tutum izleyen Kuzey Kore’nin amacı, geçen sene ülkenin başına gelen genç liderleri Kim Jong-un’un ‘popülaritesinin’ arttırılması.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Seul’de yaptığı konuşmada, Kuzey Kore’nin füze fırlatmasının ‘provokatif bir eylem’ ve .