BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.436,45
HABER /  GÜNCEL

4 Ekim 2012 Basın Özeti

Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı misilleme bu sabahki gazetelerin öne çıkardığı gelişmeler arasında.

Abone ol

Türkiye'nin Suriye'deki misilleme saldırısı hemen bütün gazetelerin erken baskılarına yetişmiş

Independent gazetesi Türkiye'de beş kişinin ölümüne neden olan Akçakale'deki bombalamayı dünya sayfalarının en başında görüyor.

"Suriye iç savaşı" diyor haber "ateşini sınırlarının dışına yayabileceği tehdidini gözler önüne serdi."

Türkiye'nin topçu ateşiyle karşılık verdiği söyleniyor.

Independent, ateşin kaynağı konusunda peşin hükme varmadığını belli ettiği haberinde Türkiye'de ölüme yol açan ateşin sınır yakınındaki Özgür Suriye Ordusu'na karşı savaşan ordu tarafından açıldığına inanıldığını söylüyor.

Times gazetesinde gecenin akışına uygun bir başlıkla duyuruluyor haber: “Sınır-ötesi saldırının getirdiği ölümler Türkiye'yi askeri müdahale yapmaya yaklaştırdı."

Gazetenin muhabiri, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın "çok ileri gittiler" anlamında bir açıklama yaptığını, bunun da, sınır ötesinden gelen atışlara, Türkiye'nin artık Suriye'ye doğrudan müdahale ederek karşılık vermekten başka seçeneği olmadığına karar verdiğini gösterdiğini iddia ediyor.

"Açıktan kabul edilen ilk dış müdahale"

Daily Telegraph ilk sayfasındaki haberinde, ülkenin en büyük kenti Halep'te seri patlamaların olduğu bir günde Akçakale'de patlamaya Türkiye'nin karşılık verdiğini belirtiyor.

Gazete, pek çok ülkenin öyle ya da böyle Suriye'deki savaşa bu ya da diğer yanından müdahale ettiği imasında bulunarak, bir devletin, Türkiye'nin, doğrudan müdahil olduğunu açıktan ilk kez kabul ettiğini anlatıyor.

April Jones’u arama çalışmaları

Sokakta oynarken kaçırılan 5 yaşındaki April Jones'u arama çalışmalarına ait fotoğraflar gazetelerdeki yerini alıyor.

Independent, 46 yaşında birinin baş şüpheli olduğu olayın son gelişmelerini ilk sayfalarında görüyor.

"Mucize aranıyor; en kötü olasılığa hazırlıklı olarak" diyor gazete...

ABD’nin kömür ihracatı

Amerika Birleşik Devletleri'nin kömür ihracatında artış olduğunu bildiriyor Financial Times.

Gazetedeki habere göre, yılın ilk altı ayında ihracat yüzde 24 oranında arttı ve bu artışta bir kıtadan gelen talep belirleyici oldu: Avrupa.

Times gazetesi İran'daki döviz işletmecilerinin gösterisinde olay çıkmasını izleyen ilk sayısında baş makaleye taşıyor konuyu.

Gazete, İran'ın Suriye'de Beşar Esad yönetimini desteklemek için altı ayda 5 milyar dolar harcadığını iddia ediyor.

Gazete, Batı'nın İran'a ambargosunu geçen sene devreye soktuğunu, o andan itibaren İran'ın bütçe gelirlerinde düşüş olduğunu, her mali yıl çeyreğinde üst üste o tarihten bu yana gelirlerde 8’er milyar dolarlık düşüş olduğunu yazıyor.

Times, İran'ın nükleer programının silah amaçlı olmadığı iddiasının görülebilir bir şekilde yanlış olduğunu söylüyor.

Gazete İran'a yönelik ambargonun halkla dayanışma, yönetime karşı ise baskı olduğunu yazıyor.

Nasdaq’taki Kraft hisseleri

ABD New York Borsası ana endeksi Nasdaq'ta dün sorun yaşandığını Financial Times'ta okuyoruz.

Haberden, borsa alışveriş işlemlerindeki bir sorun nedeniyle Kraft'ın hisselerinin yüzde 30 oranında değer kazanması üzerine Nasdaq yönetiminin hisse işlemleri durdurduğu anlaşılıyor.

Financial Times, mayıs ayında Facebook hisse satışlarında yaşanan aksaklıklardan sonra Kraft'la ilgili durumun ikinci yüksek kalibreli sorun olduğunu belirtiyor.

Avrupa’daki yangınlar ve El Kaide

Daily Telegraph Rus istihbarat başkanının Avrupa'daki orman yangınlarının El Kaide'nin düşük maliyetli savaş taktiğinin sonuçları olduğunu söylediğini aktarıyor.

İngiltere'deki bir demiryolu hattı için açılan ihalenin kimi tahminlere göre 100 milyon sterline mal olan işlemlerinin yanlış yapıldığı sonucuna varılarak iptal edilmesi, gazetelerin ortak olarak öne çıkardığı haberlerden.

Times gazetesi hükümetin yanlıştan dönmesinin yaptığı hatanın büyüklüğünü gidermeyeceği eleştirisinde bulunuyor.

Otobüs durağına fiziki olarak zarar veren bir Letonyalı'nın saldırısına uğrayan Muhafazakar Partili bir milletvekilinin sözleri Daily Telegraph'ın iç sayfalarına manşet oluyor.

Şüphelinin durağa zarar vermesini önlemek için vatandaş müdahalesinde bulunan vekil, Letonyalı şüphelinin sınır-dışı edilmesini istiyor.