BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.423,51
HABER /  GÜNCEL

4 çocuğu da dağda ölen annenin isteği

Adana'da PKK'lı 4 çocuğunu farklı tarihlerde çıkan çatışmalarda kaybeden anne 65 yaşındaki Emine Çığı, "barış" istedi.

Abone ol

Barış İçin Kadın Girişimi tarafından Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Derneği binasında gerçekleştirilen çözüm süreci toplantısına 60 PKK'lı annesi de katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Barış İçin Kadın Girişimi üyesi Serpil Arslan, savaş ve çatışmalarda en büyük zararı kadınların gördüğünü belirterek şöyle konuştu:

"İçinde bulunduğumuz süreç Kürt sorunun barış sürecine girdiği, müzakerelerin başladığı bir süreçtir. Biz de Adana'daki kadınlar olarak, kentte faaliyet yürüten sosyalist, aydın, demokrat, feminist kadınlar olarak bu girişimi başlattık. Şuna inanıyoruz ki barış için en fazla söz hakkı olan kadındır. En büyük bedeli ödeyen kadın olmasına rağmen son süreçte, çok fazla sözü ve görüşü alınmıyor. Bu toplantılarla tüm kadınların beklenti, görüş ve önerilerini sunması gerekir."

'BARIŞI HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Toplantıda söz alan PKK'lı annesi Emine Çığı, 4 çocuğunu farklı tarihlerde çıkan çatışmada kaybettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Artık biz barış istiyoruz. Bakın ben 4 çocuğumu bu mücadele uğruna kaybettim. Bir annenin ciğeri ancak bu kadar yanabilir. Ama şu da bilinsin ki başımıza gelen onca şeye rağmen, dünya var oldukça barışı haykırmaya devam edeceğiz. Çünkü anayız. Yürek yangınını ancak biz bilebiliriz."

'TÜM SOSYAL VE SİYASAL HAKLARIMIZI İSTİYORUZ'
PKK'lı annesi Şükran Çelebi ise eşit vatandaşlık istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Eşit vatandaşlık tanımı istiyoruz. Anadilde eğitim hakkımızı istiyoruz. Tüm sosyal ve siyasal haklarımızı istiyoruz. Bakın örneğin anadil. Ya çocuklarımıza çağın gerekliliklerine ayak uydurmak için Türkçe öğretmemiz gerekir. Ki bununla da anadillerini unutuyorlar. Ya da anadillerini öğreteceğiz bu kez de çağın gerekliliklerini yerine getirmedikleri için toplum dışında kalacaklar. Artık bu konuda biz zorlanıyoruz."

Toplantıya katılan yaklaşık 60 PKK'lı annesi tek tek söz alarak talep ve beklentilerini dile getirdi.