BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

350 bin kişi işbaşı yapıyor

Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte eleman ihtiyaçları başladı..

Abone ol

Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte binlerce kişi otellerde çalışmaya başladı. Müşterisine iyi hizmet vermek isteyen oteller, kat görevlisinden servis elemanına kadar birçok pozisyonda çalışacak elaman arıyor. Sadece Rixos Grubu bin 500'ü yeni, toplamda 7 bin 500 kişiyi işe almaya hazırlanıyor.

Zaman'ın haberine göre, Türkiye'nin en büyük problemlerinden biri haline gelen işsizlik sorununa çare arayışları sürerken turizm sektörü, istihdamın can simidi oldu. Sektörde, kış döneminde kapanan otellerin tekrar açılmasıyla işe alımlar başladı. 2010 sezonunun iyi geçeceğine yönelik beklentilerin artması, otellerdeki istihdama da olumlu yansıyor. Turistik tesisler, yeni sezonda 100 bini yeni olmak üzere toplam 350 bin kişiyi işe alacak. Müşterilerine iyi bir hizmet vermek isteyen oteller, kat görevlisinden servis elemanına kadar birçok pozisyonda çalışacak eleman arıyor.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, turizm sektörünün istihdamın artırılması ve işsizlik oranlarının düşürülmesinde önemli görev üstlendiğini söylüyor. Kış döneminde kapanmak zorunda kalan yaklaşık 400 otelin, nisan ayının ortasından itibaren sezonu açmaya başladığını kaydeden Şimşek, "İşletmelerin kapılarını tekrar açmasıyla personel alımı da hızlandı. Şu anki görünüş itibarıyla 2010'da Türkiye açısından iyi bir turizm sezonu olacak. Bu da istihdama olumlu yansıyacak. Otellerde yeni işe başlayanların sayısı artacak." diye konuşuyor. İş imkânı sağlamak için turizmde yapılması gereken yatırımın sanayiye göre daha düşük olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Sadece sürekliliğin sağlanması önemli. Bu da, ancak grup oteller kurarak veya ürün çeşidini artırarak sağlanabilir." diyor. Ancak sektör, Türkiye'de 3,5 milyon işsiz olmasına rağmen bazı kademelerde çalışacak eleman bulamıyor.

Özellikle asgari ücretle çalışacak alt pozisyonlarda eleman bulmakta zorluk çekiyor. Oteller, konaklama, yeme içme imkânı sağladığı halde komi, kat görevlisi, servis elemanı ve mutfakta çalışacak işgücü temin edemiyor.

Son dönemlerde yurtiçinde ve yurtdışında açtığı otellerle bir dünya markası olma yolunda hızla ilerleyen Rixos Otelleri, en fazla eleman alımı yapacak gruplardan biri. Rixos, bin 500'ü yeni olmak üzere toplam 7 bin 500 kişiyi işe alacak. Alternatif tatil hizmeti sunan Şah Inn Paradise ise yaklaşık 160 kişiye iş verecek. Bera Hotel de 100'ü yeni olmak üzere 200 kişi istihdam edecek.