BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

301’e SOY ayarı!

AB'den tepki gören maddeye ayar yapıldı. Ancak bu ne kadar kabul görecek zaman gösterir...

Abone ol

Komisyon, 301. madde değişikliğinin çerçevesini netleştirdi. Buna göre, Türklüğü aşağılanmaktan koruyan hüküm, dünya üzerinde Türk soyundan gelen herkesi kapsayan boyuttan çıkarıldı. Gerekçede "Türk milleti ibaresinden, aynı vatanda yaşayan Türkler anlaşılır" denildi.

BÜTÜN TÜRKLER DEĞİL, TÜRKİYE'DE YAŞAYANLAR

 MEVCUT YASADA NE DİYOR?
 Yasanın mevcut gerekçesinde tartışmaya neden ifadeler ise şöyle:
"Türklük deyiminden maksat, dünyanın neresinde yaşarsa yaşasınlar, Türklere has müşterek kültürün ortaya çıkardığı ortak varlık anlaşılır. Bu varlık Türk milleti kavramından geniştir ve Türkiye dışında yaşayan ve aynı kültürün iştirakçileri olan toplumları da kapsar."

AKP yönetiminin üzerinde çalıştığı Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi değişikliği metnine "soy bağı" ayarı yapılıyor. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığındaki komisyon, 301. madde teklifinin çerçevesini netleştirdi. Teklif,bu hafta AKP’lilerin imzasıyla TBMM’ye sunulacak. 

AKP yönetimi, maddede yapılacak düzenlemelerin yanı sıra gerekçeyi de yeniledi. Türklüğü aşağılanmaktan koruyan hüküm, dünya üzerinde Türk soyundan gelen herkesi kapsayan boyuttan çıkarıldı. Gerekçede "Türk milleti ibaresinden, aynı vatanda yaşayan Türkler anlaşılır" denildi. 

TÜRKLÜK YERİNE TÜRK MİLLETİ

 MADDENİN YENİ HALİ
 AK Parti grubunda başka bir değişiklik yapılmazsa, Meclise sunulması beklenen kanun teklifinde TCK'nın 301. maddesinin yeni hali şöyle olacak:

“(1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

Yargıya geniş yorum olanağı sağlayan ifadeler gerekçeden ayıklandı. Böylece, 301, Orta Asya’da yaşayan herhangi bir Türkü bile koruyan boyuttan çıkarılacak. Ayrıca, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağı konusunda gerekçeye güçlü ifadeler eklenecek.

Diğer değişikliklerle, Türklük ifadesi yerine "Türk milleti", "Cumhuriyet" kavramı yerine "Türkiye Cumhuriyeti" denilecek. "Türk milletini  aşağılamanın özendirileceği" eleştirilerine karşı cezada iki yıllık üst sınır korunacak. Ancak bu suçun yabancı bir ülkede işlenmesi halinde verilecek cezayı üçte bir oranında artıran hüküm kaldırılacak. Bu maddeyle ilgili soruşturma açılması da Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlanacak.